Annons

Enligt premiärminister Theresa Mays uppgörelse med EU måste hon i denna vecka låta parlamentet rösta om utträdesavtalet. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

May förlorar kontrollen över brexit

Det brittiska parlamentet tar tillfälligt över ratten i ett försök att hitta ett brexit som en majoritet kan ställa sig bakom. Samtidigt finns det tecken på att stödet för Theresa Mays utträdesavtal växer.

Med rösterna 329 mot 302 förlorade premiärminister Theresa May på måndagen ytterligare en brexitomröstning i underhuset. Resultatet innebär att parlamentet i praktiken tar över kontrollen över brexit.

”Ytterligare en förödmjukande förlust för en premiärminister som helt förlorat kontrollen över sitt parti, sin regering och brexitprocessen. Parlamentet har slagit tillbaka och har nu möjligheten att besluta om vad som händer härnäst”, twittrade oppositionella Labours brexittalesperson Keir Starmer.

Imorgon onsdag kommer underhuset att hålla en rad sonderingsomröstningar för att se vilken typ av brexit som har majoritetens stöd i parlamentet.

Tre statsråd lämnade – ”spelar roulette med liv”

30 av Theresa Mays egna konservativa Tory-ledamöter, varav tre statsråd, röstade mot regeringen. En av statsråden, biträdande näringsministern Richard Harrington, går i sitt avskedsbrev hårt åt regeringen.

”Jag beklagar att regeringens brexittaktik spelar roulette med en stor majoritet av invånarnas liv och leverne”, skriver Harrington som menar att det kan ta 5-10 år för landet att anpassa sig om det blir ett utträde utan avtal.

May: Har inte stöd för utträdesavtalet

Enligt förra veckans uppgörelse med EU om att skjuta upp utträdet ska det brittiska parlamentet i denna vecka för tredje gången rösta om utträdesavtalet. Om det blir ja sker brexit 22 maj. Blir det ett nej måste den brittiska regeringen innan 12 april meddela EU hur man vill göra. Theresa May sade dock på måndagen att hon i nuläget inte räknar med att det finns tillräckligt stöd för utträdesavtalet.

Hon utesluter dock inte att en omröstning kan äga rum senare i veckan. Flera ledamöter som tidigare röstat nej till utträdesavtalet har i dag tisdag meddelat att de kan ändra sig.

– Mays avtal är bättre än att inte lämna alls, sade den ledande brexitören Jacob Rees-Mogg på tisdagen.

Han och andra brexitförespråkare oroas för att utträdet, i deras ögon, riskerar att bli mer urvattnat om parlamentet tar över kontrollen.