Sverige i toppen över flest nya medborgarskap

Bara ett annat EU-land utfärdade fler medborgarskap under 2017 än Sverige i förhållande till folkmängden.

Under 2017 fick drygt 69 000 personer svenskt medborgarskap, enligt Eurostat. Det är den näst högsta andelen i EU sett till medlemsländernas befolkningsmängd. Bara i Luxemburg var andelen större.

Sverige har varit ett av de EU-länder som utfärdat flest medborgarskap i förhållande till sin folkmängd i unionen under lång tid tillbaka. Under 2000-talet har Sverige legat i topp-tre när det gäller nya medborgarskap i förhållande till befolkningen i 15 av 18 årssammanställningar.

Minskning i EU

Sammanlagt utfärdades 825 000 medborgarskap i EU under 2017, som är det senaste året som det finns heltäckande uppgifter för. Det är en minskning jämfört med fjolåret. Italien var det land som utfärdade flest: drygt 146 000. Minst antal medborgarskap utfärdades i Litauen: 187.

På EU-nivå var de största grupperna som fick medborgarskap marockaner, albaner och indier. I Sverige toppades listan på nya medborgare av syrier, somalier och statslösa.