Sverige gav flest nya medborgarskap

Inget annat EU-land utfärdade fler medborgarskap under 2016 än Sverige i förhållande till sin folkmängd. De flesta nya svenskar kom från Somalia och Syrien.

Under 2016 fick drygt 61 000 personer svenskt medborgarskap, enligt Eurostat. Det är den klart högsta andelen i EU sett till medlemsländernas befolkningsmängd.

Flest personer som fick svenskt medborgarskap kom från Somalia, Syrien, Irak och Polen. Men även en stor grupp var statslösa, det vill säga saknade medborgarskap i något annat land.

En miljon i EU

Sammanlagt utfärdades knappt en miljon medborgarskap i EU under 2016 som är det senaste året som det finns heltäckande uppgifter för.  Italien var det land som utfärdade flest: över 200 000. Minst antal medborgarskaputfärdades i Litauen: 176.

På EU-nivå var de största nationaliteterna att få medborgarskap marockaner, albaner och indier.

Även EU-medborgare kan ansöka och få medborgarskap i ett annat medlemsland. De största grupperna som gjorde det var rumäner och polacker.

Sverige populärt bland britter

I juni 2016 röstade Storbritannien för att lämna EU. Samma år ökade antalet utfärdade medborgarskap till britter i andra EU-länder med 165 procent jämfört med året innan och nådde den högsta nivån sedan 2002 då Eurostat började föra bok över detta. Antalet britter som fick medborgarskap i Sverige ökade från 450 året innan till 1000 personer 2016.