Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentarikern Malin Björk är Vänsterpartiets toppnamn inför EU-valet.

Björk (V) vill slå undan grogrunden för högerextremismen

BRYSSEL 28 mars 2019

EU-KANDIDAT 2019 | Hon tjänar minst av de svenska EU-parlamentarikerna, var den första att visa sina kvitton för de så kallade kontorspengarna och inför EU-valet vill Malin Björk stå emot högerextremismen och rädda klimatet.

Malin Björk tillhör ett av Sveriges två EU-skeptiska partier som inför årets valrörelse beslutat att inte driva frågan om ett EU-utträde. Betyder det att hon ändrat sin syn på EU?

– Nej, den grundläggande kritiken kvarstår att EU är riggat för företagens friheter och inte för människor eller planeten. Men politik är att göra en omvärldsanalys.

I den analysen ingår enligt Malin Björk behovet av att agera mot klimathotet och högerextremismen och att visa väljarna vad Vänsterpartiet i praktiken gör i EU-parlamentet. Men hennes syn på förutsättningarna att driva frågan om utträde har också påverkats av brexit.

– Det vore väl konstigt att inte se vad som händer i Storbritannien. Det var en kampanj som leddes av nationalister, högern och rasister. Det är stökigt, det är oorganiserat och det är verkligen inte en process som ser till arbetstagarnas rättigheter.

Lyckades ena parlamentet om flyktingkvoter

Att hon lyckades få EU-parlamentet att enas om ett system för att ta emot flyktingar – det ser Malin Björk som en av sina största politiska bedrifter.

– Det är jättestort att vi har fått igenom ett förslag som öppnar gränserna, som är humanitärt baserat och inte handlar om någon smutsig överenskommelse med tredje länder utan drivs av FN:s flyktingorgan UNHCR. Det går mot strömmen inom EU.

Parlamentet enades om det förslag som Malin Björk var ansvarig förhandlare för – att EU ska införa ett obligatoriskt och permanent program för att flyktingar med hjälp av UNHCR ska kunna vidarebosättas i EU. Rättsakten är dock en del i det asylpaket som EU:s medlemsländers regeringar inte lyckats enas kring på flera år och har därför ännu inte blivit verklighet, trots att EU-parlamentet antog sin position redan 2017.

Att stå emot högerextremismen är en av Vänsterpartiets två huvudfrågor i denna valrörelse. Och det är något som Malin Björk menar att partiet gör genom att föra en politik för jämlikhet.

– Så att vi slår undan benen för det som är grogrunden för de högerextrema rörelserna – de profiterar på folks osäkerhet och otrygghet. Vår valplattform är ”Europa för alla inte bara för de rikaste”. Det tror jag ganska många kan känna igen sig i – att det här samarbetet levererar inte för alla.

– Det levererar för vissa saker: för inre marknaden, för storföretagen men när det kommer till mänskliga rättigheter, demokrati, sociala förhållanden – njet. Och vill man förändra de styrkeförhållandena så måste man stärka vänstern.

Avvaktande inför sociala pelaren

Ett i Sverige omstritt initiativ från EU-kommissionen har varit framtagandet av den så kallade sociala pelaren, som består av riktlinjer och rekommendationer till medlemsländerna kring sociala frågor.

Många har uttryckt oro för att den ska leda till konkreta lagförslag som kan komma i konflikt med den svenska modellen där arbetsmarknadens parter kommer överens om reglerna på arbetsmarknaden.

Malin Björk är avvaktande inför vad den sociala pelaren kan medföra men menar att den åtminstone lyft fram frågor som berör alla medborgare i EU.

– På något sätt så var det ju ett försök att trycka tillbaks det här att det alltid bara ska vara vinstintressen och storföretag som ska få diktera vad som är viktigt och rätt, och i den bemärkelsen ställer vi oss bakom det. Men vi kommer bevaka huruvida det ingriper i saker som vi faktiskt bättre reglerar på nationell nivå.

Klimatperspektivet bör genomsyra allt i EU

Den andra frågan som Vänsterpartiet har utnämnt till sin huvudfråga i EU-valskampanjen, utöver att bekämpa högerextremism, är klimatpolitiken. Inom det området tycker Malin Björk att EU behöver göra mer och ställa krav på de samhällssektorer som har störst ansvar för klimatförändringarna.

– Vi måste skära ner där man släpper ut som mest eller flyger som mest. Det handlar inte om lite småduttande med elcyklar eller extra cykelbanor utan om en systemomställning. Marknaden klarar inte detta själv utan vi måste gå in med mer muskler.

Vänsterpartiet driver bland annat kraven att göra om den europeiska investeringsbanken till en klimatinvesteringsbank samt att EU:s strukturfonder, som används för att finansiera projekt för utsatta grupper eller regioner inom unionen, ska förbjudas att investera i fossilindustrin.

– Det är vansinnigt att vi 2019 just gjort om strukturfonderna men vi förbjuder inte klimatfientliga satsningar.

Vill ha en progressiv EU-flygskatt

Vänsterpartiet driver också att EU ska bygga ut tågnätet samt införa en progressiv flygskatt inom EU, det vill säga att man ska betala högre skatt ju mer man flyger. Hur går det ihop med partiets vilja att inte utöka EU:s makt?

– Det finns frågor där vi vill använda alla internationella strukturer – inkluderat FN och EU. Och det handlar bland annat om klimatet och mänskliga rättigheter.

Vänsterpartiets ambition att motverka ojämlikheter får konkreta konsekvenser för partiets politiker som är ensamma om att betala en partiskatt. Medan alla andra EU-ledamöter får en ersättning på 8 000 euro i månaden får Malin Björk bara behålla vad som motsvarar 28 000 kronor i månaden efter skatt. Resten ger hon till sitt parti.

– Jag tycker att det är rimligt. Vi som företräder partiet lever inte i en bubbla.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret