Brexitförhandlare Michel Barnier håller upp den politiska deklaration som ligger till grund för de framtida förhandlingarna om Storbritanniens relation till EU.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Bedrövad Barnier: Avtalslöst brexit nu sannolikt

Storbritannien har tagit ytterligare ett steg mot att lämna EU utan avtal efter måndagens fyrfaldiga nej från det brittiska parlamentet, enligt brexitförhandlare Michel Barnier. Han varnar för att frågorna i utträdesavtalet kommer att återkomma till förhandlingsbordet även om britterna lämnar utan att skriva på uppgörelsen.

– Vi befinner oss i en ganska allvarlig situation i förhandlingarna. I dag är ett avtalslöst utträde sannolikt, sade EU:s brexitförhandlare Michel Barnier på tisdagsförmiddagen vid en debatt i Europaparlamentet.

Hans uttalande kom efter att det brittiska parlamentets underhus på måndagen för andra gången tagit ställning till olika brexitscenarier. Fyra alternativ fanns och liksom förra veckan fick inget av dem stöd av en majoritet av ledamöterna.

– Det är nedslående att det i dag inte finns någon positiv majoritet för något i underhuset i det land som valt att lämna EU. För att undvika ett avtalslöst utträde finns bara ett möjligt alternativ, sade Barnier och pekade på det framförhandlade utträdesavtalet som röstats ned tre gånger av brittiska politiker.

Den franske konservative politikern menade att det inte bara är brexit som ligger bakom det brittiska kaoset och oförmågan att veta vad man vill.

– Jag tror inte bara det är brexit, utträdesavtalet och den irländska reservlösningen. Det är större än så. Ingen kan glädja sig åt det som nu händer i Storbritannien, sade Barnier som dock sade sig fortfarande hoppas på att det brittiska parlamentet ”gör det rätta” och röstar för avtalet.

Förhandla framtida relation – ”mycket viktigare”

Michel Barnier talade på tisdagen om det som händer efter själva utträdet ur unionen – vilken typ av samarbete som Storbritannien ska ha med EU.

– Det kommer en andra förhandling som är mycket viktigare och intressantare, sade fransmannen och syftade på förhandlingen om exempelvis vilken typ av handelsförbindelser britterna vill ha med EU och hur och om man ska samarbete i försvarsfrågor och utrikespolitik.

Sådana förhandlingar kommer inledas oavsett om britterna lämnar med eller utan avtal. Men Barnier betonade att alla de frågor som utträdesavtalet tar upp – som medborgarnas rättigheter, hur mycket Storbritannien är skyldigt EU och gränsen på Irland – kommer att behöva lösas innan andra delar behandlas.

– Om [inte britterna röstar ja till utträdesavtalet] hamnar vi annan stämning. Utan avtal, inget förtroende. Vi behöver förtroende för att kunna skapa en framtida relation, sade Barnier.

Nya brittiska krisplaner

I dag tisdag träffas den brittiska regeringen i två långa möten för att diskutera vägen fram. Premiärminister Theresa May väntas för en fjärde gång låta underhuset rösta om utträdesavtalet i veckan. En tredje sonderingsomröstning kan också äga rum, enligt Barnier.

Senast 12 april, fredag i nästa vecka, måste britterna bestämma huruvida de vill begära en lång förlängning av utträdesförhandlingarna och därmed hålla EU-val. Om de väljer att inte gå med på en förlängning eller att stanna kvar i EU, lämnar Storbritannien unionen utan avtal.

Växande oro i EU

Två dagar innan, 10 april, håller EU-ländernas stats- och regeringschefer ett extrainsatt möte i Bryssel för att diskutera brexit. Men redan nu sonderas terrängen inför vilken hållning man ska inta.

I söndags diskuterade statsminister Stefan Löfven (S) frågan med den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

I dag tisdag träffar Merkel Irlands premiärminister Leo Varadkar vars land väntas drabbas mest vid ett avtalslöst brexit. Den stora olösta frågan är vad som händer med gränsen mellan Irland och Nordirland om Storbritannien säger nej till avtalet. EU och Irland måste samtidigt uppfylla två svårförenliga krav – att det inte blir några kontroller vid gränsen och att varor som kommer in på EU:s inre marknad kontrolleras. Senare under dagen åker Varadkar till Paris för att samtala med president Emmanuel Macron.

I dag träffas även ledarna för Beneluxländerna Belgien, Luxemburg och Nederländerna och då står brexit högt på dagordningen.