Inget av de åtta alternativen fick stöd vid onsdagens sonderingsomröstningar i det brittiska parlamentets underhus. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Brittiska parlamentet säger nej till allt

Trots att det brittiska underhuset tillfälligt försöker ta kontrollen över brexitprocessen lyckas man inte enas om en enda alternativ lösning på hur landet ska lämna EU. Samtidigt lovar premiärminister Theresa May att avgå i ett försök att driva igenom sitt utträdesavtal.

Det brittiska underhuset tog på onsdagskvällen ställning till åtta olika alternativ till premiärminister Theresa Mays utträdesavtal med EU. Inget av alternativen fick dock stöd av en majoritet av ledamöterna.

Det alternativ som fick störst stöd var att hålla en ny folkomröstning: 268 mot 296 röster. Näst populärast var att Storbritannien blir kvar i en tullunion med EU och därmed undvika problematiken med en hård gräns på Irland.

Den konservative ledamoten Oliver Letwin, som låg bakom förslaget om att låta parlamentet rösta om olika alternativ, var enligt BBC ”besviken” efteråt.

Onsdagens sonderingsomröstning väntas följas av ytterligare en på måndag i nästa vecka och då med färre alternativ.

Sista dagen för May som lovar avgå om parlamentet säger ja

I dag torsdag måste premiärminister Theresa May besluta om hon för tredje gången ska låta ledamöterna rösta om hennes utträdesavtal, i sådana fall i morgon fredag. Vissa ledamöter, som brexitören Boris Johnson, har indikerat att de ändrat sig från tidigare omröstningar och nu är positiva till avtalet, men regeringens nordirländska stödparti DUP säger fortsatt bestämt nej. Detta trots att den kritiserade Theresa May på onsdagskvällen till och med lovade att avgå bara avtalet fick stöd.

Det är dock möjligt att May inte ens får lägga fram avtalet till omröstning igen. Talmannen John Bercow har poängterat att det måste till substantiella förändringar i avtalet jämfört med den förra omröstningen för att han ska låta ledamöterna rösta om det igen.

Enligt förra veckans uppgörelse med EU-ländernas stats- och regeringschefer måste utträdesavtalet godkännas i denna vecka. Om så inte blir fallet måste den brittiska regeringen innan 12 april meddela EU hur man tänker gå vidare och begära en ny förlängning av brexitförhandlingarna. I annat fall lämnar Storbritannien EU utan avtal.