Jörgen Warborn (M): Det behövs en entreprenör i Bryssel
STOCKHOLM 2 april 2019EU-KANDIDAT 2019 | Moderaten Jörgen Warborns EU-dröm är motsatsen till britternas slingrande brexit och anti-EU-retorik. Han vill se ett EU med ökad rörelsefrihet där människor, varor, tjänster och kapital flödar fritt över nationsgränserna.
Riksdagsledamoten Jörgen Warborn (M) kommer gående i foajén utanför riksdagens kammarsal. Han är en av de svenskar som nu vill bli invald i Europaparlamentet i maj och står som nummer tre på partiets lista efter Tomas Tobé och Jessica Polfjärd.
Vi slår oss ned i några mjuka fåtöljer. För Jörgen Warborn blev Sveriges omröstning om det svenska EU-medlemskapet starten på hans politiska engagemang, berättar han.
– Europafrågan var min väg in i politiken. 1994 studerade jag utomlands och levde i en miljö med studenter från hela Europa och halva världen, och jag tror att studenttiden formar oss alla ganska mycket. När Sverige skulle folkomrösta om EU samma år tog jag paus i studierna, flyttade hem till Sverige och fick anställning på stiftelsen Ja till Europa för att ansvara för Ja-kampanjen i Halland.
– Och det var nog detta att leva med människor från stora delar av världen och få förståelse för handel och hur den bygger välstånd som gjorde att jag ville engagera mig, säger Jörgen Warborn, som senare anslöt sig till Moderaterna.
Varför kandiderar du nu till Europaparlamentet och hur vill du vinna röster?
– Jag vill lyfta frågor som berör konkurrenskraften och företagsklimatet, säger Jörgen Warborn som siktar in sig på näringslivsintressena och på att underlätta för företag. Hans valslogan lyder “det behövs en entreprenör i Bryssel”.
Som en sådan vill han alltså värna den europeiska konkurrenskraften, den inre marknaden och minska regelbördan för företag.
– Det pågår ju en maktstrid mellan framför allt Kina och Trump, jag skulle säga Trump snarare än USA, och där Europa ingår. Och situationen är naturligtvis mycket oroväckande. Kina har ju spelat med oschyssta metoder under lång tid och dopat sina företag och när man kommer ut på världsmarknaden och möter svenska bolag får de kinesiska fördelar. Donald Trump har en riktig analys kring detta men han har fel metod, han jobbar med tullar, säger Jörgen Warborn.
– Det pågår ett tullkrig och vi måste jobba med att minska protektionismen och öka frihandeln.
De pågående samtalen mellan EU och USA i handelsfrågorna svajar fram och tillbaka. Jörgen Warborn förespråkar multilaterala lösningar och är positiv till att stärka Världshandelsorganisationen WTO.
–Trump försöker försvaga Världshandelsorganisationen WTO så att han kan förhandla enskilt med varje land, istället för att satsa på att återgå till en regelbaserad världshandel.
Vill se kvotflyktingsystem
En av EU:s stora utmaningar är att fördela migranter och flyktingar mellan medlemsländerna. Hittills har politiken misslyckats.
– Det är ju beklagligt att man inte lyckas lösa ut frågan. Ska vi ha en inre marknad så måste vi ha ordning på den yttre gränsen.
Jörgen Warborn vill bryta dödläget genom att införa ett kvotflyktingsystem, som liknar det som FN har i dag.
– Exakt riktigt hur man ska utforma det vet jag inte, men jag tycker att man ska basera sig på det och ha en fördelningsnyckel inom EU.
På frågan hur EU påverkas av brexit, vill han främst prata om hur svenska bolag påverkas av det som händer i EU. Han berättar om ett bolag i Piteå som han nyligen besökte och som säljer sågade trävaror i första hand till Storbritannien, men också till Japan.
– I det ena fallet, brexit, har vd:n ingen aning hur vad som händer härnäst eller hur hans inkomster påverkas, men i det andra fallet, när det eller Japan, ökar hans försäljning av trä till jordbävningsdrabbade regioner eftersom tullarna försvinner på grund av det nya handelsavtalet mellan Japan och EU.
Jörgen Warborn vill vara ”en tydlig röst för att göra det så enkelt som möjligt för människor att fortsätta handla, verka med och leva Storbritannien och vice versa”.
Vilka beslut i Europaparlamentet det senaste året tycker du är särskilt värt att uppmärksamma?
– Min tankar rör sig runt frihandelsavtalen som EU drivit fram, Ceta-avtalet med Kanada, och även ett avtal med Mercosur-länderna, Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay, är på gång, och det är i grund och botten väldigt bra.
– Och nu finns det ju också småföretagarekapitel med och det är bra, och sedan ska tjänstesektorn med tydligare, det är där tillväxten finns.
Sämsta beslutet i Europaparlamentet under mandatperioden?
– Sämsta beslutet under mandatperioden är den sociala pelaren. EU behöver fokusera på rätt saker. Hela idén om att EU ska råda över medlemsländernas välfärdspolitik är ett hot mot subsidiariteten och EU:s grundtanke.
Om du blir vald - tänker du då redovisa hur du använder bidrag/ kontorspengar som du skulle få från Europaparlamentet?
– Jag tänker följa regelverket som finns, och jag förstår att man håller på att göra om det regelverket för att man ska öka transparensen och det tycker jag i grund och botten är bra.
Skulle det vara en principfråga för dig att redovisa kontorspengarna?
– Nja, jag vill följa det regelverk som finns. Det tycker jag är en bra princip.
Känner du dig som en europé?
– Ja, som hallänning, svensk, europé, säger Jörgen Warborn likt en känd Moderat och före detta statsminister som myntade dess ord i en boktitel, nämligen Carl Bildt.