Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Pär Holmgren kandiderar för Miljöpartiet i EU-valet.

Pär Holmgren (MP) har klimatet i fokus

STOCKHOLM 18 april 2019

EU-KANDIDAT 2019 | Meteorologen och klimatexperten Pär Holmgren tog chansen att kandidera till Europaparlamentet. Nu ställer han upp för Miljöpartiet för att förmå unionen att skärpa sin klimatpolitik.

Efter ett liv med väderprognoser och klimatengagemang hoppas den kände, tidigare SVT-meteorologen och politiskt ännu oprövade Pär Holmgren på att få ett mandat i EU-parlamentet för Miljöpartiet. Han står på andra plats på partiets valsedel, efter Alice Bah Kuhnke.

Varför kandiderar du nu till Europaparlamentet?

– De senaste ett–två åren har jag tänkt ganska mycket på att jag skulle vilja arbeta med klimatfrågan internationellt och jag fick den möjligheten när Miljöpartiet ställde frågan sent i höstas, säger Pär Holmgren till Europaportalen.

Hur ska Miljöpartiet vinna EU-valet?

– Våra två hjärtefrågor är klimatfrågan och mänskliga rättigheter. Allting som har med ekologisk hållbarhet och social hållbarhet hänger ju ihop. Om vi inte lyckas med den här omställningen till ett hållbart samhälle, där klimatfrågan och biologisk mångfald och andra frågor är viktiga, då kommer det bli än större påfrestningar på våra samhällen.

Omställningen, anser han, måste gå hand i hand med social rättvisa.

– Ett typfall inom EU är ju att börja montera ned kolkraften, till exempel i Polen och Tjeckien. Men när man gör den nedmonteringen då får man inte glömma bort industriarbetarna i de här länderna, som kanske inte har något annat tydligt alternativ.

Hur ska klimatomställningen då ske, tycker du?

– Om man ser på klimatfrågan, behöver vi koppla klimatpolitiken exakt till det som vetenskapen säger. Därför föreslog Miljöpartiet nyligen en utsläppsbudget som sätter tak för hur mycket varje land får släppa ut

– Det syftar till att vi förstår att vi i ett långsiktigt perspektiv, som 10–20 år framåt, bara har en viss mängd koldioxid till som vid kan släppa ut om vi ska lyckas med Parisavtalet.

EU-kommissionen har föreslagit en långsiktig klimatplan till 2050, får den godkänt av dig?

– På sätt och vis. Det är jättebra att man har de långsiktiga mål som man har  [klimatneutralt till 2050]. Men de är inte tillräckliga. Det som måste till nu är kanske det allra viktigaste, en utsläppsbudget. Och länder som inte når upp till detta, bör på något sätt bestraffas. I stil med länder som inte sköter sin finanspolitik eller mänskliga rättigheter – där finns det i dag verktyg inom EU.

Men EU kan bara sätta ramarna. Åtgärderna är upp till medlemsstaterna att besluta om, betonar han.

– Just när vi tittar på de här frågorna ur ett mer svensk perspektiv, är det så viktigt att vi gör den här omställningen inom EU – och på sikt globalt. För det är viktigt att det för länder som Sverige och företag och enskilda människor, som faktiskt vill göra rätt, måste bli lönsamt. Som vi har det i dag går det fortfarande att förstöra miljön och tjäna pengar på det. Sverige ska gå före, Sverige ska vara bäst i klassen.

Utskottet för miljöfrågor lockar mest bland utskotten i parlamentet, men Pär Holmgren förespråkar också att man i EU-parlamentet bör jobba mer med att förebygga fattigdom, fördela migrationen och göra mer för att förebygga tragedier som den i Syrien. Samt man i EU ska förstå klimataspekten bakom konflikter.

– Tyvärr är vi, på grund av det stora aktörer gör i dag, på väg med tre graders uppvärmning år 2100. Och någonstans på vägen kommer faktiskt stora delar av Afrika och Mellanöstern att bli mer eller mindre obeboligt, uppger han.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret