Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
I samband med nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel äger även ett eurotoppmöte rum där arbetet med eurofördjupningen ska diskuteras av stats- och regeringscheferna. Arkivbild.

Kommissionen: Euroarbetet går för långsamt

BRYSSEL 12 juni 2019 | Två områden pekas ut

EU-kommissionen menar att det allt ljusare ekonomiska läget i medlemsländerna efter finanskrisen gjort att arbetet med att fördjupa valutasamarbetet saktat in. Två områden pekas ut som extra viktiga för att skydda euron mot framtida krisen.

För fyra år sedan lanserade EU:s fem högsta politiker sin vision för hur eurosamarbetet ska fördjupas för att stärka den gemensamma valutan och se till att den klara framtida kriser bättre.

På onsdagen presenterade EU-kommissionen sin analys av hur arbetet går.

– Arbetet att fullborda valutaunionen är inte över. Vi har sett att krisen skapade en stark politisk vilja att vidta extraordinära åtgärder för att fullborda valutasamarbetet. Denna vilja att agera har mojnat något i och med att ekonomin blivit bättre, sade EU:s eurokommissionär Valdis Dombrovskis.

Dombrovskis pekade ut två delar som viktigast att få på plats. Den första är att fullborda bankunionen vars syfte är att tidigt identifiera vacklande banker och att kunna nedmontera dem utan att skattebetalarna behöver ta smällen som under finans- och eurokrisen. I dag är två av dess tre pelare på plats, den tredje – en insättningsgaranti – har euroländerna och EU-parlamentet ännu inte enats om.

– Vi ser knappt några framsteg alls [i arbetet med] insättningsgarantin. Medlemsländerna har tillsatt en arbetsgrupp men tyvärr kvarstår dödläget, sade Dombrovskis.

Den andra delen är att sjösätta kapitalmarknadsunionen som bland annat ska göra det lättare för europeiska små och medelstora företag att hitta finansiering och skapa mer stabilitet på finansmarknaden.

Eurobudget

Enligt Dombrovskis är euroländerna på väg att enas om regelverket för en ny eurobudget, eller ”budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft” som den formellt heter. 

– Det nya verktyget ska vara en del av EU-budgeten och dess storlek bestämmas i samband med att nästa långtidsbudget för 2021 till 2027 spikas, sade Dombrovskis som tillade att ytterligare medel till eurobudgeten kan komma från ”externa inkomster”.

Inför nästa veckas EU- och eurotoppmöte i Bryssel uppmanar kommissionen stats- och regeringscheferna att skynda på fördjupningsarbetet.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret