Blir nån av dessa tre toppkandidater nästa ordförande i EU-kommissionen? Danska liberalen Margrethe Vestager, tyske kristdemokraten Manfred Weber och nederländske socialdemokraten Frans Timmermans. Arkivbild.

Blir nån av dessa tre toppkandidater nästa ordförande i EU-kommissionen? Danska liberalen Margrethe Vestager, tyske kristdemokraten Manfred Weber och nederländske socialdemokraten Frans Timmermans. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Låsta positioner inför tuff EU-vecka

I EU-parlamentet är positionerna om nästa kommissionsordförande fastlåsta där de två största partigrupperna håller hårt på sina toppkandidater. – Det är riktigt stora låsningar just nu, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé (M).

Samtidigt hotas EU-ländernas ledare med nattmangling och Brysselfrukost om de inte lyckas enas om vilka som ska få toppjobben i unionen.

Förhandlingarna om vilka som ska få de fem EU-toppjobben som snart blir lediga har pågått i flera veckor utan tecken på framsteg. För det kanske mest prestigefyllda av de fem – ordförande i EU-kommissionen – krävs att medlemsländernas stats- och regeringschefer i Europeiska rådet och EU-parlamentet kommer överens.

Men Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé ser i dagsläget ingen ljusning.

– Det är riktigt stora låsningar just nu, säger han till Europaportalen.

Moderaterna, och Kristdemokraterna, hör till EU-parlamentets största partigrupp, konservativa EPP, som vill att deras toppkandidat, den tyske EU-parlamentarikern Manfred Weber, ska få jobbet som kommissionsordförande.

– Det är en stark uppslutning i EPP-gruppen bakom honom, säger Tobé som samtidigt konstaterar att det inte finns någon majoritet för honom i parlamentet.

Weber har även fått ett ljummet mottagande bland medlemsländernas ledare. 

Fritzon: EPP:s kandidat alldeles för svag

Socialdemokraternas EU-parlamentariker Heléne Fritzon menar att detta innebär att EPP måste släppa kravet på att få jobbet som nästa kommissionsordförande

– EPP måste konstatera att även om man är största gruppen i parlamentet så har man en kandidat som inte har det bredaste och största stödet. EPP får ta ansvar för att de lanserat en alldeles för svag kandidat, säger hon till Europaportalen.

Istället vill hon se den socialdemokratiske toppkandidaten Frans Timmermans på den posten som hon menar har ett mycket bredare stöd i parlamentet även om ingen annan partigrupp uttryckligen ställt sig bakom honom.

Men Moderaternas Tobé ser det som ”helt uteslutet” att Timmermans skulle få jobbet.

– Den socialdemokratiska gruppen har backat kraftigt [i EU-valet] så jag ser inte det som ett alternativ, säger Tobé som vidhåller att EPP som den enskilt största gruppen måste få jobbet, även om Weber inte får stöd.

Liberala RE-gruppen, där Centerpartiet och Liberalerna huserar, hoppas i sin tur på danskan Margrethe Vestager som kommissionsordförande. 

Heléne Fritzon hyser dock förhoppning om att de pågående förhandlingarna ska resultera i att toppjobben snart kan tillsättas.

– Väldigt mycket kan lösa sig i sista minuten, säger Fritzon.

Nytt toppmöte med möjlig frukost

På söndag kväll träffas stats- och regeringscheferna åter i Bryssel för att försöka enas om vilka som ska få de fem EU-toppjobben. Förutom kommissionsordföranden handlar det bland annat om Europeiska rådets ordförande och EU:s utrikeschef.

Mötet riskerar bli en nattmangling och mötesordförande Donald Tusk har även planerat in en frukost på måndagen om man inte lyckas nå fram under natten.

Det pågående G20-möte i japanska Osaka nyttjar Tusk som ett tillfälle att diskutera frågan med de EU-länder som deltar samtidigt som han telefonerar med övriga stats- och regeringschefer. 

”Vi närmar oss en lösning men är fortfarande allt för långt från att bli specifika”, twittrade Tusk natten till fredag.

Svårt talmansval

Att stats- och regeringscheferna vill ha namnen för posterna klara senast måndag beror på att det nyvalda EU-parlamentet i nästa vecka har sin första session i Strasbourg. Dess viktigaste uppgift då blir att välja talman, ett av de fem toppjobben, vilket är planerat att ske på onsdagen. 

Om söndagens EU-toppmöte inte resulterar i någon överenskommelse räknar Tomas Tobé med att parlamentet ändå kommer att rösta om sin talman, något han tror inte kommer att göra toppjobbsfrågan lättare.

– Det kommer att komplicera det ytterligare, säger Tobé.

Den partigrupp som får talmansposten väntas ha mindre chans att få några av de andra toppjobben eftersom man försöker fördela posterna mellan de olika politiska lägren.

– EPP har ju inte från början tänkt att vi ska ha talmansposten. Vi menar att det är en annan partigrupp som ska ha den, säger Tobé.

Socialdemokraternas Heléne Fritzon ser en möjlighet att talmansvalet kan skjutas upp om man inte hittat någon lösning till dess.