Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nationalister bildar ny partigrupp i EU-parlamentet

Nio nationalistiska och EU-kritiska partier bildar en ny partigrupp som blir den femte största i Europaparlamentet. Sannfinländarna och Dansk Folkeparti ingår men Sverigedemokraterna står utanför samarbetet.

På torsdagen meddelades att nio partier har bildat en ny grupp i EU-parlamentet. Den består bland annat av franska Nationell samling, italienska Lega, tyska AfD, Dansk Folkeparti och Sannfinländarna.

– Vi är de enda som kommer stå för en verkligt substantiell förändring av EU, sade tyska AfD:s Jörg Meuthen på en presskonferens på torsdagen.

– Vårt mål är inte att krossa EU. Vi villl begränsa och reformera EU. Vi kommer att arbeta konstruktivt i parlamentet. Men vi har inte kommit hit för att finna vänner, vi kommer att vara en nagel i ögat på eurokraterna, sade Meuthen.

Gruppen, som kallar sig Identitet och demokrati, samlar i dagsläget 73 ledamöter vilket gör den till den femte största. Enligt franska Nationell samlings Marine Le Pen kommer antalet öka till 76 när britterna lämnar och 27 nya parlamentariker kommer in. Leder den gör italienska högerpopulistiska Legas Marco Zanni.

ENF blir ID – ”en större minoritet”

Tidigare var det ENF-gruppen som samlade bland annat Lega och Nationell samling men enligt Le Pen är grupperna inte desamma.

– Det faktum att partier i ID deltar eller har deltagit i regeringar ger oss en ny mogenhet, expertis och erfarenhet som förändrar vår grupps väsen, sade Le Pen.

Gruppens estniska Ekre sitter i regering och finska Sannfinländarna har tidigare gjort det.

ID är blir dubbelt så stor som ENF men utgör bara runt tio procent av hela EU-parlamentet.

– Ja, vi är fortfarande en minoritet. Men en större minoritet än någonsin tidigare, sade Sannfinländarnas Jussi Halla-aho som tillade att det finns partier i EU-parlamentet som ”borde vara med i gruppen men som än så länge beslutat annorledes”, utan att nämna några vid namn.

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimer säger till DN att det inte är aktuellt för partiet att byta från ECR-gruppen till ID.

Viktigare uppdrag, som posterna som utskottsordföranden eller rapportör för en viktig fråga, fördelas efter partigruppernas storlek. Ju större grupp, ju fler uppdrag får gruppen. De större grupperna får också mer talartid i utskotten och kammaren. Grupperna tilldelas ekonomiska bidrag av parlamentet efter storlek.