Ännu ingen majoritet för von der Leyen

Bara en partigrupp i EU-parlamentet har meddelat att man kommer rösta för tyska Ursula von der Leyen som EU-kommissionens ordförande inför nästa veckas omröstning.

Bara en partigrupp, konservativa och kristdemokratiska EPP som von der Leyen tillhör, har i nuläget meddelat att man kommer rösta för henne. Den slutna omröstningen om henne kommande tisdag har därför flyttats fram till kvällen så att övriga partigrupper får tid att utvärdera hennes insats efter morgonens debatt.

Miljöpartistiska gruppen Gröna/EFA och vänsterpartistiska GUE/NGL har redan meddelat att man kommer att rösta nej. Von der Leyens främsta hopp står till framför allt socialdemokratiska S&D och liberala Förnya Europa, RE. De båda grupperna har skickat varsitt kravbrev till den tyska ordförandekandidaten.

– Det finns ett antal viktiga frågor som ännu är obesvarade, vår grupp kan därför i nuläget inte bekräfta huruvida vi kommer rösta för eller emot. Vi tar vårt slutliga beslut baserat på hennes svar och tal i nästa vecka, sade Tim Allan talesperson för S&D på fredagen.

Bland annat kräver socialdemokratiska gruppen tydligare svar när det gäller frågan om hur EU ska hantera den bristande demokratiutvecklingen i medlemsländer som Polen och Ungern.

Även RE-gruppen har skickat ett kravbrev.

– Vi inväntar ett par svar från von der Leyen om en rad politiska prioriteringar, sade gruppens talesperson Lucian Guleano som även han lyfte fram demokratigranskningen i medlemsländerna som viktig.

Både S&D och RE kräver dessutom att deras respektive toppkandidater, Frans Timmermans och Margrethe Vestager, ska få bli von der Leyens högra hand i kommissionen.

Nationalkonservativa ECR, där Sverigedemokraterna ingår, kommer också ta sitt slutliga besked under tisdagseftermiddagen inför omröstningen. Gruppens talesperson Gareth Goldsmith säger att man är öppna och pragmatiska inför valet.

Nationalistiska ID med bland annat franska Nationell samling och italienska Lega lutar åt att rösta nej.

– Det är inte troligt att ID-gruppen kommer att rösta för von der Leyen, sade gruppens talesperson Philip Claeys och tillade att man väntas ta ett beslut i frågan på måndagskvällen.

För att von der Leyen ska bli kommissionsordförande krävs att minst hälften av alla EU-parlamentariker röstar för henne. Eftersom fyra platser står tomma är går gränsen vid minst 374 röster.