Demonstrationer på onsdagen i skotska Edinburgh.

Demonstrationer på onsdagen i skotska Edinburgh.

Oppositionen mobiliserar för det brittiska parlamentet

Brittiska oppositionspolitiker ska i nästa vecka försöka stoppa premiärminister Boris Johnsons planer på att stänga ned parlamentet. Runt om i landet har folk demonstrerat och över en miljon britter skrivit under ett protestbrev.

I går onsdag beslutade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att stänga ned landets parlament i över en månad. Enligt kritiker är syftet är att se till att ledamöterna inte ska hinna driva genom ny lagstiftning om att Storbritannien inte får lämna EU utan ett utträdesavtal.

Beslutet fick genast kraftig kritik från flera håll. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn kallade beslutet ”en rånattack mot vår demokrati” och lovade att försöka stoppa nedstängningen.

– Det första vi kommer göra när parlamentet samlas kortvarigt i nästa vecka är att försöka driva genom lagstiftning för att hindra det [Boris Johnson] gör och därefter hålla ett misstroendevotum, sade Corbyn till BBC.

Det skotska separatistpartiet SNP:s ledare Nicola Sturgeon menade att Boris Johnson beter sig som en ”ynka liten diktator”.

– Om inte parlamentariker i nästa vecka stoppar Boris Johnson tror jag att dagen kommer gå till historien som dagen då demokratin dog i Storbritannien, sade Nicola Sturgeon.

Även den förre konservative finansministern och nuvarande parlamentsledamoten Philip Hammond kallar det ”djupt odemokratiskt”.

Runt om i landet har folk demonstrerat och över en miljon britter skrivit under ett protestbrev.

I nästa vecka väntas beslutet tas inför domstol av ett 70-tal parlamentsledamöter, skriver The Guardian. I en debattartikel i The Mirror skriver Labour-parlamentarikern Lloyd Russell-Moyle att en generalstrejk är enda sättet att ”stoppa landet från att falla i händerna på den odemokratiska högern”.

Den 3 september återvänder de brittiska parlamentarikerna efter sommaruppehållet. Parlamentet väntas vara stängt mellan 9 september och 14 oktober.