Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sedan hösten 2018 är klimatförändringarna den viktigaste EU-frågan för svenskar enligt en opinionsundersökning från Eurobarometern.

Svensk EU-opinion: Klimatförändringar viktigare än migrationsfrågan

STOCKHOLM 8 augusti 2019

När svenskarna får utse EU:s viktigaste frågor hamnar klimatet i topp medan EU-medborgare i allmänhet pekar ut invandring som den viktigaste frågan. Samtidigt ökar intresset för klimatpolitik i EU medan migrationsfrågan backar. Det framgår av den senaste Eurobarometern.

De svenska svaren i Eurobarometerns opinionsundersökning som presenterades i veckan skiljer ut sig när det gäller klimat- och miljöfrågor. Sedan tidigare har Eurobarometern visat att svenskar i mycket större utsträckning än andra i EU ser klimatet som en viktig EU-fråga, men den har aldrig toppat. 

Den senaste undersökningen bekräftar att svenskarna numera, sedan november 2018, anger klimatförändringar som mer angelägna än invandring som sedan 2015 varit svenskarnas viktigaste EU-fråga.

Klimatfråga växer i betydelse
Mer än dubbelt så många svenskar, 48 procent – upp två procentenheter sedan november, pekar ut klimatet som EU:s viktigaste fråga jämfört med EU-genomsnittet på 22 procent. Européernas intresse för klimatfrågan har under samma tid ökat med sex procentenheter och klimatet placeras på andra plats i EU-medborgarnas rangordning av betydelsefulla EU-frågor.  

Den näst viktigaste EU-frågan för svenskar är invandring. Frågan prioriteras av 35 procent av svenskarna något högre än EU-genomsnittet på 34 procent. Sett över hela EU är dock migrationsfrågan fortsatt den viktigaste EU-frågan och har så varit sedan 2015 med undantag för 2017 då terrorism toppade i opinionen. 

2015 sade 58 procent av alla EU-bor och 74 procent av svenskarna att migrationen var viktigaste medan klimatetförändringar då hamnade i botten med stöd av sex procent av alla EU-medborgare och 26 procent av svenskarna.

På tredje plats över svenskarnas viktigaste EU-frågor hamnar miljön. Stödet för att EU ska prioritera miljöfrågor är dubbelt så stort i Sverige som i övriga EU: 26 procent mot 13 procent. 

 

Viktigaste EU-fråga i juni 2019 Sverige EU-snitt
Klimatförändringar 48 procent 22 procent
Invandring 35 34
Miljön 26 13
Tillståndet i offentliga finanser 14 18
Terrorism 13 18
EU:s inflytande i världen 13 12
De ekonomiska situationen 12 18
Kriminalitet 11 9
Energiförsörjning 9 5
Arbetslöshet 5 12
Pensioner 2 4
Skatter 1 4
Prisökningar 1 10

Källa: Eurobarometern 91, juni 2019.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret