Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har ingen "erotisk relation till reservlösningen". Arkivbild.

Hoppfullare Juncker tror på brexitavtal

BRYSSEL 20 september 2019

Stämningen i brexitkaoset har blivit något optimistiskare och britterna har skickat in förslag på hur de tror att man kan lösa den komplicerade gränsfrågan på Irland och därmed kunna nå en uppgörelse om utträdet. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tror att det är möjligt att nå en överenskommelse.

EU har under lång tid bett den brittiska regeringen om konkreta förslag på hur den vill att man den så kallade reservlösningen i utträdesavtalet ska kunna slopas. Reservlösningen ingår i det existerande utträdesavtalet och är från EU:s synvinkel en garanti för att det inte ska bli några fysiska gränskontroller mellan brittiska Nordirland och medlemslandet Irland efter att Storbritannien lämnat unionen. 

Den brittiska regeringen å sin sida anser att reservlösningen riskerar att hålla kvar landet inom EU:s tullunion utan någon möjlighet att lämna den vilket skulle omintetgöra landets möjligheter att skriva frihandelsavtal med andra länder. Premiärminister Boris Johnson har sagt att reservlösningen måste bort ur utträdesavtalet för att han ska kunna övertyga brittiska parlamentet att godkänna det.

På torsdagen skickade så Johnsons regering in en rad förslag till EU-kommissionen. Det ska röra sig om så kallade icke-officiella dokument vilket innebär att det inte är skarpa förhandlingspositioner utan diskussionsunderlag.

”Ingen erotisk relation till reservlösningen”

I en intervju med Sky News säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att han tror det är möjligt att nå en uppgörelse.

– Jag tror vi kan få ett avtal. Ett avtalslöst utträde skulle ha katastrofala konsekvenser. Det vore bättre för EU och Storbritannien om vi kunde få en ordnad uppgörelse, sade Juncker som tillade att han ännu inte vid intervju tillfället hade läst de brittiska förslagen.

Juncker sade att han inte hade ”någon erotisk relation” till reservlösningen utan att andra lösningar med samma syfte – att undvika fysiska gränskontroller på Irland och samtidigt skydda EU:s inre marknad – inte ska uteslutas.

– Om alla mål möts behöver vi inte reservlösningen. Om resultaten finns bryr jag mig inte om [tillvägagångssättet], sade Juncker.

Att EU-sidan är öppen för alternativa lösningar är ingen nyhet, den möjligheten står inskriven i utträdesavtalet. Men Junckers optimism fick marknaden att reagera positivt och pundet steg till sin högsta nivå på två månader, enligt Bloomberg.

Den brittiska regeringen har talat om att låta Nordirland följa EU-regler när det gäller livsmedel och jordbruk och att andra typer av kontroller ska kunna göras på andra ställa än den irländsk-brittiska landgränsen. Enligt Juncker skulle en sådan lösning kunna vara en utgångspunkt för en uppgörelse.

När Juncker i onsdags debatterade brexit i EU-parlamentet lät han mindre positiv till att ett avtal kunde nås.

Hittills har dock de alternativa lösningar som britterna tagit upp inte kunna möta EU:s krav. Huruvida torsdagens förslag kan göra det ska diskuteras av EU:s chefsförhandlare Michel Barnier som i dag frågan träffar den brittiske brexitministern Stephen Barclay.

Fler positiva ledare

Tidigare i veckan signalerade Arlene Foster, ledare för det nordirländska unionistiska stödpartiet DUP, att hon skulle kunna acceptera lösningar som bara påverkar Nordirland. Som unionister har partiet drivit en hård linje om att Nordirland måste ha samma regelverk som resten av Storbritannien.

Irland är det EU-land som väntas påverkas mest av brexit och landets åsikter väger därför extra tungt för EU-sidans hållning. Liksom Juncker ser den irländske premiärministern Leo Varadkar en förbättring i tonen även om han anser att det är en bit kvar till en eventuell uppgörelse.

– Jag tycker att retoriken dämpats, stämningsmusiken är god och det finns mycket energi och positivitet. Men när det handlar om substans i de frågor som måste lösas är klyftorna alltjämt mycket vida och vi har ingen tid att förlora, sade Varadkar, enligt FT.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret