Annons

Till höger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren i samtal med sin belgiske motsvarighet Didier Reynders på måndagens möte.

Till höger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren i samtal med sin belgiske motsvarighet Didier Reynders på måndagens möte.

Bild: EU

Spänd väntan i budgetförhandlingar

EU-länderna väntar på att förslag om konkreta summor i unionens nästa flerårsbudget presenteras inom kort vilket på allvar skulle öppna för höstens stora budgetbatal​j.

Under måndagens EU-ministermöte i Bryssel kommer det finska ordförandeskapet att informera hur förhandlingarna i unionens nästa flerårsbudget för åren 2021-2027 går. Förhandlingarna om unionens budget hör till de svåraste i EU.

För att hitta en väg fram har finländarna samtalat med alla medlemsländer och bett dem svara på ett frågeformulär. Finlands EU-minister Tytti Tuppurainen pekar på att nästa viktiga hållpunkt blir oktober månads EU-toppmöte.

– EU-toppmötet i oktober kommer att bli avgörande. Vi förväntar oss att ledarna diskuterar flerårsbudgeten på djupet så att vi kan få vägledning i vårt arbete, sade Tuppurainen inför mötet.

Inför toppmötet är förhoppningen att det ska finnas konkreta siffror att diskutera för medlemsländerna.

– Det är det alla väntar på, sade Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S).

Österrikes EU- och utrikesminister Alexander Schallenberg sade på måndagen att det är först då ”den heta debatten” mellan EU-länderna börjar på allvar.

För att komma överens måste alla medlemsländer rösta för. Enligt uppgift räknar man med att minst ett veto läggs av något land.

Sverige hör till en grupp länder som inte vill se en ökad EU-budget.

Flerårsbudgeten måste även godkännas av EU-parlamentet.

Ett extra EU-toppmöte kan läggas i november om man inte kommer fram på lägre politisk nivå.

Processen kan bli långdragen. Den nuvarande flerårsbudgeten för åren 2014-2020 fick slutligt godkännande först i slutet  av 2013.