EU-ministrarna under måndagens möte i Bryssel där Ungern utfrågades om hot mot rättsstatlighet och andra grundläggande demokratiska principer.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ungersk minister: Vi har åter satts vid skampålen

Den ungerska regeringen gick till hårt angrepp mot EU-kritiken om bristande demokratiska grundprinciper i landet. Den ungerska justitieministern hävdade efter den första EU-ministerutfrågningen på måndagen att Ungern var utsatt för en häxjakt  något som det finska ordförandeskapet bestämt avvisade.

För ett år sedan röstade EU-parlamentet för att inleda ett så kallat artikel 7.1-förfarande mot Ungern med anklagelser om brott mot EU:s grundläggande värderingar som rättsstatlighet, press- och mötesfrihet och akademisk frihet. 

I går måndag höll EU-länderna för första gången en utfrågning med Ungern om anklagelserna. 

twitter hävdade hon att förfarandet mot Ungern inletts för att landet har en annan politik än EU i vissa frågor.

”Vi har åter satts vid skampålen för att ha avvisat massinvandring. Men vi har faktan på vår sida. Vi skyddar Ungern”, skrev Varga.

I samband med utfrågningen har den ungerska regeringen även tagit fram ett 158-sidigt dokument där man svarar på EU-parlamentets kritik.

”Den ungerska regeringen anser att EU-parlamentets resolution är politiskt motiverad, ensidig, och objektivt felaktig i många aspekter och dess slutsatser därmed obefogade”, heter det i dokumentet där man även menar att vissa av anklagelserna ligger utanför EU:s befogenheter.

Frågor om pressfrihet och korruption

Utfrågningen med Varga skedde bakom lyckta dörrar men enligt EUobserver gjorde den franska EU-ministern Amélie de Montchalin ett uttalande tillsammans med Tyskland där man sade sig vara ”oroad” utvecklingen för grundläggande värderingar i Ungern. En rad länder, däribland Sverige, ska ha tagit till orda och ställt frågor om bland annat pressfrihet, korruption och domstolarnas oberoende.

Reportrar utan gränser, som mäter graden av pressfrihet i världens länder, konstaterar att pressfriheten försämrats markant Ungern mellan 2010 då den nuvarande regeringen kom till makten och till 2019. På nio år har landet fallit 64 placeringar ner från plats 23 till plats 87 över länder i världen med bäst pressfrihet. 

”Samarbetsvilllig och produktiv stämning”

Efter utfrågningen sade den finska EU-ministern Tytti Tuppurainen, som ledde måndagens möte, att stämningen varit produktiv och visat samarbetsvilja. Hon avvisade anklagelserna att det skulle handla om någon form av häxjakt på Ungern.

– Det är ingen häxjakt. Det är ingen rättegång, sade Tuppurainen.

Med på mötet var även EU-kommissionär Frans Timmermans, hans sista i egenskap av ansvarig för rättsstatsfrågor i medlemsländerna. Han pekade på sina tidigare erfarenheter med ungerska ministrar och politiker – att det är skillnad på vad de säger i media och i möten.

– När jag träffar dem öga mot öga är de väldigt artiga och vänliga. Sedan åker de hem och jag ser vad de säger om mig på sociala medier och annorstädes. Då undrar jag om det är samma person, sade Timmermans.

Nästa steg i processen är ännu oklar. Enligt den finska EU-ministern kommer rådet att under ”kommande veckor och månader” ta ställning till vad som ska ske. Även EU-parlamentet, som initierade förfarandet, ska höras.