Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ser positiva närmanden i de brittiska förslagen.

EU: Brittiska brexitförslagen fortsatt problematiska

BRYSSEL 3 oktober 2019 | "Positiva närmanden"

Alltjämt problematiska delar och att ytterligare förhandlingar krävs är EU:s första reaktion på de brittiska förslagen som ska öppna för en ny kompromiss kring utträdet ur unionen. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker välkomnar dock "positiva närmanden".

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skickade i går onsdag in sitt kompromissförslag för att nå en överenskommelse med EU om villkoren för utträdet ur unionen.

Johnson och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker telefonerade samma eftermiddag för att diskutera förslagen och ett medföljande brev.

I ett uttalande efter samtalet pekade Juncker på ”positiva närmanden” men uttryckte oro på flera punkter.

”[Juncker] noterade att det fortfarande finns några problematiska områden som kommer kräva ytterligare arbete under de kommande dagarna”, heter det i uttalandet.

Han varnade för att Belfastavtalet om fred i Nordirland inte får hotas, uttryckte oro för tullreglerna i förslaget och sade att EU:s tre villkor för en kompromiss om utträdesavtalet måste uppfyllas.

– EU vill ha ett avtal. Vi är fortsatt enade och redo att arbeta dygnet runt för att ro det i hamn – som vi varit i över tre år nu, sade Juncker.

EU-parlamentet måste godkänna ett eventuellt utträdesavtal och de ledamöter som ansvarar för brexit var enligt gruppens ledare Guy Verhofstadt ”inte positiva” till de brittiska förslagen.

– Vi tror inte att detta är de skyddsmekanismer som Irland behöver, sade Verhofstadt, rapporterar Euractiv/Reuters.

Två gränser

Britternas förslag går ut på att införa två gränser, dels mellan Irland och Nordirland – för att se till att brittiska Nordirland kan vara med i en tullunion med Storbritannien – och dels mellan Nordirland och Storbritannien – så att Nordirland kan vara kvar i de delar av EU:s inre marknad för varor, livsmedel och jordbruksprodukter – under en begränsad tid. Tullkontroller ska införas fast inte direkt vid gränserna utan en bit ifrån dem. 

Förslaget säger även att det nordirländska parlamentet från och med 2021 vart fjärde år ska få rätten att rösta om huruvida landsdelen ska vara kvar på EU:s inre marknad. Det nordirländska parlamentet har dock inte haft några sammanträden sedan en politisk kollaps 2017.

Eftersom Irland är det EU-land som kommer påverkas mest av brexit lyssnar övriga medlemsländer extra noga på dess inställning till de brittiska förslagen. I dag torsdag träffar den irländske premiärministern Leo Varadkar statsminister Stefan Löfven för att diskutera brexit.

Samtidigt i Bryssel fortsätter förhandlingarna mellan Storbritannien och EU på en teknisk nivå om utträdesavtalet.

Hittills har Storbritanniens mer eller mindre officiella förslag på att lösa frågan avvisats av EU med hänvisning till att de inte möter unionens krav.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret