Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Frans Timmermans är EU:s nästa klimatkommissionär.

EU:s nästa klimatchef lovar grönt inom 100 dagar

BRYSSEL 9 oktober 2019

Frans Timmermans, nederländsk socialdemokrat och EU:s nästa klimatkommissionär, kommer lägga fram en stor klimatplan för att öka unionens ambitionsnivåer. Men han får kritik för att inte vara tillräckligt ambitiös och sväva på svaren om hur det ska gå till konkret.

– Att detta inte kommer att bli lätt är alla underdrifters moder. Vi står inför en utmaning som är verkligt existentiell och det vi behöver göra kommer att bli i sanning en total förändring, sade Nederländernas socialdemokratiske kommissionärskandidat Frans Timmermans under tisdagens öppningsanförande i EU-parlamentets utfrågning.

Timmermans har nominerats till en av tre högsta kommissionärerna under tillträdande ordförande Ursula von der Leyen. Han kommer att ansvara för den klimatomställning som von der Leyen har satt högst på sin dagordning för de kommande fem åren.

Klimatplanen – ”den europeiska gröna given” – ska läggas fram inom hundra dagar efter att den nya EU-kommissionen tillträtt vilket väntas ske 1 november. Den ska innehålla förslag om att EU ska bli klimatneutralt senast 2050, skärpta utsläppsmål för 2030 och en uppdatering av befintlig lagstiftning på området. Bland annat pekade han på behov av att minska utsläppen från internationell flygtrafik och sjöfart och att fler områden täcks av EU:s handel med utsläppsrätter. En så kallad importskatt på koldioxid ligger också på bordet.

Att göra EU klimatneutralt senast 2050 är ingen ny idé utan något som bland annat Sverige drivit under en tid. I dagsläget är alla medlemsländer förutom tre – Polen, Ungern och Tjeckien – med på planen. Förhoppningen är att man ska kunna övertyga de tre att gå med senast i december.

För att underlätta omställningen vill Timmermans införa en ”övergångsfond” som ska finansiera klimatomställningen i de medlemsländer och regioner som påverkas mest.

Kritik mot för låg ambition och vaga förslag

Den gröna partigruppen i EU-parlamentet vill att Timmermans ska gå längre än sitt löfte om en utsläppsminskning på 50-55 procent till år 2030. I dag är målet 40 procent.

– Timmermans säger att han fortfarande väntar på fler vetenskapliga studier innan han föreslår ett höjt utsläppsmål på 55 procent till 2030. Vi har redan vetenskapliga fakta. IPCC visar med tydlighet att minst 70 procent till 2030 behövs för att nå Parisavtalet, sade Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgren i en kommentar.

Vänsterpartiets Malin Björk vill även hon ha högre utsläppsmål och anser att Timmermans var alltför luddig i vissa av sina svar.

– Timmermans ser nödvändigheten av att kombinera ambitiösa och bindande klimatmål med ökad jämlikhet och rättvisa. Men han presenterar alldeles för få konkreta förslag och löften om hur detta ska gå till, sade Björk.

Även den konservativa och kristdemokratiska partigruppen EPP:s Peter Liese och Esther de Lange sade sig inte vara helt nöjda med Timmermans svar. De vill samtidigt bara höga utsläppsmålet för 2030 till 55 procent ”under vissa villkor”.

Den nationalkonservativa partigruppen ECR där Sverigedemokraterna ingår krävde tvärtom att EU inte ska höja de nuvarande utsläppsmålen till 2030 alls.

Trots kritiken väntas Frans Timmermans under onsdagen få klartecken från EU-parlamentet att få uppdraget.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret