Storbritanniens konservative premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.

Storbritanniens konservative premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.

Bild: UK Parliament / Jessica Taylor

Nytt försök att rösta om brexitavtal

Den brittiska regeringen vill att parlamentet röstar om utträdesavtalet med EU efter lördagens debacle. Premiärminister Boris Johnson har i ett brev till Europeiska rådet begärt uppskov med brexit – samtidigt som han i ett annat brev till samma mottagare argumenterar för ett uppskov inte behövs.

Det brittiska underhusets talman John Bercow väntas under måndagen ge besked om huruvida han tillåter en omröstning om det nya brexitavtalet med EU som nåddes i förra veckan. 

De brittiska parlamentarikerna hade kallats in till en extrasittning i lördags för att rösta om avtalet. Men omröstningen fick skjutas upp efter att en majoritet av ledamöterna ställt sig bakom ett förslag om att först rösta om det formella regelverket, utträdesavtalslagen och det brittiska utträdet. 

Anledningen att de krävde detta innan en omröstning om brexitavtalet med EU är oro för att Storbritannien riskerar att krascha ut ur unionen även med ett ja. 

Begär uppskov

Uppskjutningen av omröstningen gjorde att premiärminister Boris Johnson i lördags i ett osignerat brev till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk bad om ett brexituppskov till 31 januari 2020. Samtidigt skrev han ett annat brev till Tusk och EU-ledare där han försökte plädera för att ett sådant uppskov inte är nödvändigt. 

Tusk har meddelat att han nu inlett samtal med EU-ländernas stats- och regeringschefer om hur man ska ställa sig till begäran om uppskov. Förväntningen är att man inväntar utvecklingen i Storbritannien innan man ge besked på den brittiska begäran.

Enligt den brittiska regeringens beräkningar väntas en majoritet av ledamöterna i underhuset rösta för utträdesavtalet med EU. Även affärstidningen Financial Times räknar med att det finns ett tillräckligt stöd för ett ja till avtalet.

EU-parlamentet måste godkänna

Om det brittiska parlamentet röstar ja till utträdesavtalet väntas EU-parlamentet, som även det måste godkänna det, rösta om det på torsdag.