Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Stor undersökning: EU-medborgare allt tolerantare

BRYSSEL 24 oktober 2019 | Storbritannien i topp

Attityderna mot kvinnor, romer, muslimer, homosexuella och andra grupper har förbättrats något under de senaste fyra åren, visar en undersökning som EU-kommissionen låtit genomföra i medlemsländerna.

EU-kommissionen har via sin Eurobarometer låtit tillfråga närmare 28 000 personer i EU om deras syn på diskriminering. Europaportalen har gjort en sammanställning av undersökningen.

Trenden är genomgående: för nästan alla grupper har de tillfrågade i dag en något mer inkluderande syn än för fyra år sedan då en liknande undersökning gjordes.

Frågorna handlar om huruvida de tillfrågade skulle vara bekväma med en arbetskamrat eller en statsminister som tillhörde en viss grupp eller om deras barn blev kär i någon från den gruppen. 

På den tiogradiga skalan där en högre siffra anser att man är mer bekväm är EU-snittet 7,98. Det är en ökning med 0,22 poäng jämfört med för fyra år sedan.

Stora skillnader mellan länderna

Men förändringen är inte jämnt fördelad mellan medlemsländerna. Även om medborgarna i en klar majoritet av länderna ökar sin tolerans totalt sett har utvecklingen gått åt motsatt håll i vissa. Största minskningen av tolerans uppvisas i Ungern och Polen.

Den största ökningen av en mer positiv attityd till de diskriminerade grupperna har skett i Slovakien och Tjeckien. 

Svenskarna är bara marginellt mer toleranta i dag jämfört med för fyra år sedan.

Storbritannien i topp

Högst genomsnittlig poäng i sammanställningen får britterna. Svenskarna hamnar på tredje plats efter nederländarna. Det minst toleranta landet är Bulgarien.

Positivare syn på homosexuella

Även andelen som anser att homo- och bisexuella bör ha samma rättigheter som heterosexuella och att samkönade äktenskap bör tillåtas i hela Europa har ökat under de senaste fem åren. Europaportalens sammanfattning visar att Tyskland och Polen haft den största förändringen i synen på homo- och bisexuella under de senaste fyra åren.

Överlag har dock svenskarna och nederländarna i årets undersökningen den högsta graden av positiv inställning till homo- och bisexuella. Den lägsta graden finns i Bulgarien och Slovakien.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret