Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk hade tidigare satt i dag fredag som tidsfrist för britterna att lämna in genomförbara brexitförslag för att frågan skulle kunna diskuteras på nästa veckas EU-toppmöte. Arkivbild.

Tusk: Lovande signaler om brexitavtal

BRYSSEL 11 oktober 2019

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk avskriver inte möjligheterna att nå en brexituppgörelse vid nästa veckas EU-toppmöte efter att det kommit positiva signaler från Irland.

I går torsdag träffade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sin irländske motsvarighet Leo Varadkar för att diskutera brexit. Varadkar hade inför mötet varit ytterst tveksam till de förslag som Johnson lagt fram för att kunna sluta ett utträdesavtal.

Men mötet verkar ha löst upp en del knutar och Varadkar sade efteråt att det varit ”mycket lovande och positivt”. Irlands syn på frågan om utträdesavtalet och dess påverkan på ön är avgörande för EU:s samlade bedömning.

I ett gemensamt uttalande sade premiärministrarna att de ”kunde se en väg fram till en möjlig uppgörelse”. Vad precis de två ledarna enats om som ligger bakom ändringen i det tidigare genomgående negativa mottagandet av de brittiska förslagen är dock oklart.

Öppningen gör att Europeiska rådets ordförande Donald Tusk inte stryker frågan från dagordningen för nästa veckas EU-toppmöte. 

– Jag har fått lovande signaler från [Irlands premiärminister] att en uppgörelse är möjlig. Det finns så klart inga garantier att vi lyckas och tiden är nästan slut, sade Tusk.

Samtidigt i Bryssel träffas i dag EU:s och Storbritanniens chefsförhandlare för att fortsätta brexitöverläggningarna.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret