Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Debatt: Debatt: Djurens väl en viktig EU-fråga

Camilla Bergvall och Sebastian Wiklund 19 november 2019

Mycket mer måste göras för att förbättra djurskyddet och minska köttkonsumtionen i EU. Vilka svenska EU-politiker är redo att slåss för djurens välfärd? Det frågar Camilla Bergvall och Sebastian Wiklund, från organisationen Djurens Rätt.

I EU-förslaget till ny gemensam jordbrukspolitik saknas betydande förbättringar av djurskyddet, trots att det är en viktig fråga för en majoritet av EU:s medborgare. Under valrörelsen lyfte många kandidater till Europaparlamentet vikten av ett starkare djurskydd. Nu när den gemensamma jordbrukspolitiken revideras så finns chansen att förbättra för djuren i hela EU. Nedan listar vi några ändringar som Djurens Rätt ser som viktiga för att modernisera jordbrukspolitiken. 

Mer växtbaserade proteiner 

Under den senaste tiden har det blivit allt tydligare att en minskad köttkonsumtion krävs om vi ska klara av klimatmålen. Den gemensamma jordbrukspolitiken behöver ligga rätt i tiden och uppmuntra ett jordbruk som tar fram växtbaserade proteiner. 

Låt vegoprodukter få heta korv 

Allt fler konsumenter efterfrågar växtbaserade produkter, till exempel i form av sojakorv eller vegobiffar. Ett förbud mot att använda termer som sojakorv eller vegobiff kommer inte att stoppa efterfrågan på produkterna, men riskerar att göra det svårare för konsumenten att hitta rätt i butiken. Det finns inget stöd för att konsumenter idag blir förvirrade av sojakorvar. Därför behöver förslaget inte ingå i den gemensamma jordbrukspolitiken. 

Inga EU-pengar till extrem burhållning 

Den extrema burhållningen inom EU måste upphöra, framförallt av suggor som fixeras och av hönor i äggindustrin som hålls i små burar. De som använder sig av burar ska inte få EU-stöd .  

Gör djurskydd obligatoriskt 

Det ska vara obligatoriskt att ha incitament för ökat djurskydd i medlemsländernas nationella landsbygdsprogram. Syftet är att driva fram ett bättre djurskyddsarbete i hela EU. Tio medlemsländer, däribland de stora jordbruksländerna Frankrike och Polen, saknar idag incitamentsystem för lantbrukare att förbättra djurskyddet. 

Avslutningsvis vill vi säga att vi hoppas att fler röster än de som kommer från den mäktiga europeiska jordbrukslobbyn beaktas i arbetet med att revidera jordbrukspolitiken. Djurvälfärd är en viktig fråga för såväl de svenska- som för övriga EU-medborgarna, låt det också synas i den konkreta politiken. 

Vilka svenska EU-politiker är idag redo att slåss för djurens välfärd? 

 

Camilla Bergvall, förbundsordförande Djurens Rätt 

Sebastian Wiklund, enhetschef för politiskt arbete och sakfrågor

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret