Annons

Camilla Bergvall, förbundsordförande Djurens Rätt och Sebastian Wiklund, enhetschef för politiskt arbete och sakfrågor .

Bild: Petrus Iggström/Francesca Vilches

Hoppa till artikelns andra spalt.

Debatt: Djurens väl en viktig EU-fråga

Mycket mer måste göras för att förbättra djurskyddet och minska köttkonsumtionen i EU. Vilka svenska EU-politiker är redo att slåss för djurens välfärd? Det frågar Camilla Bergvall och Sebastian Wiklund, från organisationen Djurens Rätt.

I EU-förslaget till ny gemensam jordbrukspolitik saknas betydande förbättringar av djurskyddet, trots att det är en viktig fråga för en majoritet av EU:s medborgare. Under valrörelsen lyfte många kandidater till Europaparlamentet vikten av ett starkare djurskydd. Nu när den gemensamma jordbrukspolitiken revideras så finns chansen att förbättra för djuren i hela EU. Nedan listar vi några ändringar som Djurens Rätt ser som viktiga för att modernisera jordbrukspolitiken. 

Mer växtbaserade proteiner 

Under den senaste tiden har det blivit allt tydligare att en minskad köttkonsumtion krävs om vi ska klara av klimatmålen. Den gemensamma jordbrukspolitiken behöver ligga rätt i tiden och uppmuntra ett jordbruk som tar fram växtbaserade proteiner. 

Låt vegoprodukter få heta korv 

Allt fler konsumenter efterfrågar växtbaserade produkter, till exempel i form av sojakorv eller vegobiffar. Ett förbud mot att använda termer som sojakorv eller vegobiff kommer inte att stoppa efterfrågan på produkterna, men riskerar att göra det svårare för konsumenten att hitta rätt i butiken. Det finns inget stöd för att konsumenter idag blir förvirrade av sojakorvar. Därför behöver förslaget inte ingå i den gemensamma jordbrukspolitiken. 

Inga EU-pengar till extrem burhållning 

Den extrema burhållningen inom EU måste upphöra, framförallt av suggor som fixeras och av hönor i äggindustrin som hålls i små burar. De som använder sig av burar ska inte få EU-stöd .  

Gör djurskydd obligatoriskt 

Det ska vara obligatoriskt att ha incitament för ökat djurskydd i medlemsländernas nationella landsbygdsprogram. Syftet är att driva fram ett bättre djurskyddsarbete i hela EU. Tio medlemsländer, däribland de stora jordbruksländerna Frankrike och Polen, saknar idag incitamentsystem för lantbrukare att förbättra djurskyddet. 

Avslutningsvis vill vi säga att vi hoppas att fler röster än de som kommer från den mäktiga europeiska jordbrukslobbyn beaktas i arbetet med att revidera jordbrukspolitiken. Djurvälfärd är en viktig fråga för såväl de svenska- som för övriga EU-medborgarna, låt det också synas i den konkreta politiken. 

Vilka svenska EU-politiker är idag redo att slåss för djurens välfärd? 

 

Camilla Bergvall, förbundsordförande Djurens Rätt 

Sebastian Wiklund, enhetschef för politiskt arbete och sakfrågor