Annons

Finlands EU-minister är inte nöjd med den ungerska regeringens svar. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Fortsatt finsk förbittring över ungerskt twittrande

Det finska ordförandeskapet är missnöjt med den ungerska regeringens svar på varför en statssekreterare bröt mot EU-fördraget när han direkt-twittrade från ett slutet EU-möte. Finland överväger nu rättsliga åtgärder.

I tisdags i förra veckan diskuterades den demokratiska utvecklingen i Ungern av medlemsländernas EU-ministrar. Från det slutna mötet twittrade den ungerske statssekreteraren med ansvar för internationell kommunikation, Zoltán Kovács, genom att bland annat förlöjliga andra EU-länders ministrar.

Han anklagade ministrarna och de ansvariga EU-kommissionärna på mötet för att vara orkestrerade av den ungerske premiärminister Viktor Orbáns ärkefiende, den ungersk-amerikanske miljardären och filantropen George Soros.

Ordförandelandet Finlands EU-minister Tytti Tuppurainen, som ledde mötet, menade att ungrarna kan ha brutit mot EU-fördraget genom att läcka från mötet och bad den ungerska regeringen om en skriftlig förklaring till beteendet. 

En sådan förklaring inkom på fredagen i förra veckan. Den finska EU-ministern är dock långt från nöjd med svaret.

”Svaret är otillräckligt och ofullständigt, det inriktar sig inte på twittrandet och försöker byta fokus. Att överträda rådsmötenas tystnadsplikt är mycket allvarligt. Vi kommer härnäst att rådfråga rättstjänsten och ta upp frågan på Coreper [EU-ambassadörernas möte] i nästa vecka”, skriver Tytti Tuppurainen.