Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Stefan Löfven under EU-toppmötet i Bryssel.

Löfven: Väldigt tuff att enas med britterna på elva månader

BRYSSEL 13 december 2019

EU och Storbritannien har med start första februari nästa år elva månader på sig att förhandla fram en ny relation, något som statsminister Stefan Löfven räknar med blir ”väldigt tufft”

I och med premiärminister Boris Johnsons klara vinst i det brittiska nyvalet på torsdagen väntas landet lämna EU den 31 januari nästa år. Brexit och framtiden diskuterades av de övriga EU-länderna stats- och regeringschefer på fredagens EU-toppmöte i Bryssel.

– Nu kan vi avsluta jobbet med utträdesavtalet, sade statsminister Stefan Löfven som räknar med att det kommer gå snabbt för det nya brittiska parlamentet att godkänna det framförhandlade utträdesavtalet.

Dagen efter utträdet, den 1 februari 2020, väntas förhandlingar om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien inledas. De ska ske under övergångsperiod som sträcker sig fram till den 31 december 2020. Under den tiden ska handelsavtal och avtal på en rad andra områden som fiske, säkerhet och forskningssamarbeten förhandlas. 

– Det blir väldigt, väldigt tufft. Det kan bli en hel del frågor som inte hinner lösas ut i slutet av nästa år, sade Stefan Löfven. 

Tillsammans med övriga stats- och regeringschefer har de gett EU-kommissionen i uppdrag att ta fram ett förhandlingsmandat. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen påpekade att vissa frågor kommer att få prioriteras framför andra med tanke på att tiden är så knapp. 

Storbritannien har visserligen rätt att begära att övergångsperioden kan förlängas med upp till två år, men den möjligheten har Boris Johnson hittills avvisat. 

Oro för oenighet bland EU-länderna

Genom hela brexitförhandlingen lyckades EU-länderna hålla en gemensam position. Statsminister Stefan Löfven är dock oroad för att denna enighet inte kommer att bli lika lätt att hålla när den framtida relationen ska mejslas fram med tanke på de olika medlemsländernas olika nationella intressen. För svensk del är det av stort intresse att EU-länderna kan fortsätta vara eniga.

– Vi vill ha en så nära och bra relation som möjligt med Storbritannien, sade Löfven och pekade ut handel, medborgares rättigheter, säkerhet och utrikespolitik om andra viktiga svenska intressen gentemot Storbritannien.

Förhandlingarna om den framtida relationen kommer från EU-sidan att ledas av Michel Barnier som även ansvarade för utträdesförhandlingarna.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret