Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s migrations- och inrikeskommissionär Ylva Johansson. Arkivbild.

Ylva Johansson: Jag har en idé för att lösa migrationsfrågan

BRYSSEL 2 december 2019 | "Det finns ett momentum"

EU:s nya migrationskommissionär Ylva Johansson menar att medlemsländernas positioner i den kontroversiella migrationsfrågan skiftat och att hon har en idé om hur frågan kan lösas.

I går söndag tillträdde Ylva Johansson (S) som EU-kommissionär med ansvar för migration och säkerhet. Hennes största uppgift blir att får medlemsländerna och EU-parlamentet att enas om ett nytt regelsystem för migration och asyl. Frågan har varit en av de mest inflammerade i EU under de senaste åren där knäckfrågan främst handlat om huruvida alla medlemsländer ska ta emot flyktingar vid större migranttillströmningar.

Nu säger hon sig ha en plan på hur det ska gå till. 

– Jag har en idé om var jag tror att vi ska landa. Men jag håller den lite för mig själv tills vi kommit lite längre i dialogerna, sade Ylva Johansson under en pressträff med journalister i Strasbourg i förra veckan.

Innan tillträdet har hon haft en rad informella möten med ansvariga ministrar i EU-länderna.

– Det jag känt hittills är att det finns ett momentum där det är flera länder som öppnar för att inte har exakt samma position som haft tidigare, sade Johansson som tillade att de flesta medlemsländer inte är beredda berätta vilka frågor man är villig att kompromissa i innan man ser ett helhetsförslag.

I dag måndag deltar Ylva Johansson i migrationsministermötet i Bryssel. De ska bland annat diskutera inriktningen för EU:s migrations- och asylpolitik för de kommande fem åren. Senare åker hon till Grekland på sin första resa som migrationskommissionär.

Under december-januari ska Johansson träffa EU-ländernas migrationsministrar och ansvarigt utskott i EU-parlamentet för att ytterligare sondera terrängen. Hon räknar med att kunna lägga sitt förslag på hur man ska komma fram senast någon gång under våren.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret