EU-domstolens ordföranden Koen Lenaerts, Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU:s högsta domare varnar Polen

EU-domstolens ordförande Koen Lenaerts menar att länder som inte har oberoende domstolar inte kan vara med i unionen.

Den polska regeringen har under de senaste fyra åren drivit igenom en rad reformer av landets domstolar och rättsväsende med motiveringen att de ska effektiviseras. Flera av reformerna har fått skarp internationell kritik för att undergräva domstolarnas oboerende och rättsstatligheten i landet. 

EU-domstolen har i ett par uppmärksammade fall 2019 dömt ut flera reformer för att strida mot EU-rätten. Under ett besök i Polen på torsdagen varnade EU-domstolens ordförande Koen Lenaerts för att alla medlemsländer måste se till att deras rättsväsende är oberoende från politisk påverkan.

– Man kan inte vara medlem i EU om man inte har oberoende och opartiska domstolar som verkar i överensstämmelse med bestämmelsen om rättvisa rättegångar och upprätthåller EU-lag, sade Lenaerts, rapporterar Reuters.

I det polska parlamentet behandlas just nu ett nytt lagförslag som bland annat EU-kommissionen befarar kunna undergräva domstolsväsendet ytterligare i Polen.