Onsdagens omröstning är uttryck för EU-parlamentets åsikter om gröna given. Arkivbild

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Grön giv får grönt ljus av EU-parlamentet

EU-parlamentet ställer sig bakom den europeiska gröna given för en omfattande klimatomställning till 2050. Kommissionen föreslår samtidigt att en biljon euro ska användas för att klara omställningen.

Med 482 mot 136 och 95 som avstod röstade EU-parlamentet på onsdagen för sin syn på den europeiska Gröna giv som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gjort till sin kanske största fråga för de kommande åren. Den gröna given handlar om hur Europa ska klara klimatförändringarna genom bland annat att bli klimatneutralt senast 2050, se detaljerna här.

På en rad punkter går EU-parlamentet längre än vad EU-kommissionen vill. Bland annat vill man se en utsläppsminskning på minst 55 procent till 2030 där EU-kommissionen föreslagit 50 procent och att EU inför ett nytt klimatmål till 2040 där kommissionen inte har någon målsättning.

Annons

Av de svenska EU-parlamentarikerna röstade alla för förutom Sverigedemokraternas tre ledamöter som röstade emot och Vänsterpartiets Malin Björk som avstod.

En biljon euro ska finansiera omställningen

På tisdagen presenterade EU-kommissionen det första skarpa förslaget i den gröna given. Det handlar om en fond som ska finansiera klimatomställningen i medlemsländerna. Målet är att den nya omställningsfonden ska mobilisera minst en biljon euro i investeringar under det kommande årtiondet. Minst 100 miljarder ska gå till de områden som mest påverkas.

Pengarna i omställningsfonden föreslås komma från EU-budgeten, medlemsländerna och privata investeringar.