Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Onsdagens omröstning är uttryck för EU-parlamentets åsikter om gröna given. Arkivbild

Grön giv får grönt ljus av EU-parlamentet

BRYSSEL 15 januari 2020

EU-parlamentet ställer sig bakom den europeiska gröna given för en omfattande klimatomställning till 2050. Kommissionen föreslår samtidigt att en biljon euro ska användas för att klara omställningen.

Med 482 mot 136 och 95 som avstod röstade EU-parlamentet på onsdagen för sin syn på den europeiska Gröna giv som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gjort till sin kanske största fråga för de kommande åren. Den gröna given handlar om hur Europa ska klara klimatförändringarna genom bland annat att bli klimatneutralt senast 2050, se detaljerna här.

På en rad punkter går EU-parlamentet längre än vad EU-kommissionen vill. Bland annat vill man se en utsläppsminskning på minst 55 procent till 2030 där EU-kommissionen föreslagit 50 procent och att EU inför ett nytt klimatmål till 2040 där kommissionen inte har någon målsättning.

Av de svenska EU-parlamentarikerna röstade alla för förutom Sverigedemokraternas tre ledamöter som röstade emot och Vänsterpartiets Malin Björk som avstod.

En biljon euro ska finansiera omställningen

På tisdagen presenterade EU-kommissionen det första skarpa förslaget i den gröna given. Det handlar om en fond som ska finansiera klimatomställningen i medlemsländerna. Målet är att den nya omställningsfonden ska mobilisera minst en biljon euro i investeringar under det kommande årtiondet. Minst 100 miljarder ska gå till de områden som mest påverkas.

Pengarna i omställningsfonden föreslås komma från EU-budgeten, medlemsländerna och privata investeringar.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret