Hoppa till artikelns andra spalt.

Miljöpartiet växer med brexit

När Storbritannien lämnar EU om knappt två veckor får Miljöpartiet genom Jakop Dalunde ytterligare en ledamot i EU-parlamentet. Samtidigt påverkas de politiska grupperna i parlamentet när de 73 brittiska ledamöterna lämnar och 27 nya kommer in.

Den 31 januari lämnar Storbritannien med största sannolikhet EU och därmed också landets 73 EU-parlamentariker. Samtidigt justerar Europaparlamentet mandatfördelning så att de bättre motsvarar befolkningsmängden i medlemsländerna. Det betyder 27 nya politiker från 14 medlemsländer, däribland en från Sverige. Resultatet från EU-valet i maj i fjol innebär att det mandatet kommer gå till Miljöpartiet och deras tredje kandidat på listan, den tidigare Europaparlamentarikern Jakop Dalunde.

– Det känns jätteroligt att få återgå till livsdrömmen att arbeta för ett grönare, humanistiskt och hållbart Europa, säger Dalunde till Europaportalen.

Formellt kommer EU-parlamentet den 31 januari att kontakta svenska Valmyndigheten och säga att Sveriges mandat ökar från dagens 20 till 21. Valmyndigheten meddelar i sin tur att Jakop Dalunde fått den platsen.

– Jag tar sedan nattåget ner till Bryssel, säger Dalunde som kommer påbörja det nygamla uppdraget den 3 februari.

Han väntas kunna fortsätta i de utskott som han satt i tidigare. Som ordinarie ledamot i transportutskottet och som ersättare i utskottet för industri, forskning och energi.

Prioriterade frågor blir att göra det lättare att åka tåg i EU-länderna och den kommande utvärderingen av unionens utsläppsrätter som är EU:s viktigaste verktyg för att minska klimatutsläppen. Han vill bland annat att även flyg- och internationell sjöfart ska ingå i systemet med utsläppsrätter.

Inte längre fjärde störst

Dalunde är en av sammanlagt fyra nya EU-parlamentariker i den gröna partigruppen Gröna/EFA, enligt beräkningar från EU-parlamentet. Samtidigt lämnar elva brittiska gröna parlamentariker gruppen vilket gör att den inte längre är fjärde störst. Den platsen går istället till högernationalistiska ID. Jakop Dalunde tror dock inte att det kommer att påverka arbetet i EU-parlamentet.

– Vi har fortfarande starkare position den här mandatperioden än förra, säger Dalunde och syftar på att gruppen då hade 52 ledamöter och nu efter brexit landar på 67.

EU-positiva grupper blir något starkare

Styrkeförhållandet mellan EU-kritiska och EU-positiva partigrupper i EU-parlamentet ändrar sig i och med brexit. Innan brexit utgjorde ledamöterna i partigrupper som ses som EU-positiva (EPP, S&D, RE och Gröna/EFA) 69 procent. Efter brexit har denna andel ökat något till knappt 71 procent.