Annons

EU-parlamentarikern Jörgen Warborn (M) ställde frågan till EU-kommissionen. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionen kontaktar regeringen om rättsstatlighet

EU-kommissionen kommer att kontakta svenska myndigheter för att utreda en händelse där regeringen anklagas för att ha tummat på rättsstatsprincipen och reglerna för unionens system med utsläppsrätter. – Det är bra att det sätts tryck i frågan, säger EU-parlamentarikern Jörgen Warborn (M) som uppmärksammade kommissionen på händelsen.

Innan jul ställde EU-parlamentarikern Jörgen Warborn (M) en så kallad skriftlig fråga till EU-kommissionen. Han menade att regeringen bortsåg från grundläggande rättsstatliga principer när den i augusti i fjol övertog tillåtlighetsprövningen för Preems utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil innan mark-och miljööverdomstolen hunnit fatta ett beslut i frågan. 

Warborn anser även att det handlar om ett försök till ingrepp i EU:s system för handel med utsläppsrätter.

”Vad avser kommissionen att vidta för åtgärder för att säkerställa att den svenska regeringen inte behandlar ett enskilt företag på ett rättsvidrigt sätt, att den inte politiserar rättsutövningen och att den inte undergräver systemet för handel med utsläppsrätter?”, undrade Warborn i sin fråga.

Annons

I går onsdag kom svar från EU-kommissionen.

”Kommissionens avdelningar kommer att ta kontakt med de nationella myndigheterna för att följa upp de frågor parlamentsledamoten har tagit upp”, heter det i svaret från kommissionären Frans Timmermans.

Statsminister Stefan Löfven (S) och miljöminister Isabella Lövin (MP) är sedan tidigare anmälda till riksdagens konstitutionsutskott av Moderaterna för regeringens agerande i frågan.

– [Att även kommissionen granskar] visar ju på att vi har ett rejält problem. Det är bra att det sätts tryck i frågan, säger Jörgen Warborn till Europaportalen.