Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Liten ljusning för svensk ekonomi spår kommissionen

EU-kommissionens prognos för den svenska ekonomin skrivs upp något men trots det väntas Sveriges tillväxt bli låg.

I höstas räknade EU-kommissionen med att Sveriges ekonomi i år växer med 1,0 procent av BNP – den nästa lägsta nivån i unionen. I sin senaste prognos, som presenterades i dag torsdag, är kommissionens tillväxtberäkning för Sverige något ljusare med 1,2 procent. Det är dock fortfarande en av de lägsta prognoserna för något EU-land.

Även för nästa år, 2021, har kommissionen justerat upp den svenska tillväxtprognosen något – från 1,4 till 1,5 procent.

”Trots att färska uppgifter tyder på att den svenska ekonomin stabiliserats under de senaste månaderna pekar indikatorer för stämningen i ekonomin och ordrar på en relativt svag tillväxt under prognosperioden”, heter det i rapporten.

Stabil men svag tillväxt i EU

Alla EU-länder väntas i år och nästa få en positiv ekonomisk tillväxt, om än låg.

– Prognosen för EU:s ekonomi är stabil om än dämpad tillväxt under de kommande två åren, sade EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni vid torsdagens presentation.

Coronaviruset kan påverka ekonomin

EU-kommissionen ser en rad risker för medlemsländernas ekonomier under de kommande veckorna och månaderna.

– Vi står fortfarande inför betydande politiska osäkerheter som kastar en skugga över i synnerhet tillverkningsindustrin, sade Gentiloni.

Han räknade upp USA:s handelspolitik, osäkerheten kring den framtida relationen med Storbritannien och coronaviruset som sådana möjliga risker för ekonomin. 

En mer utförlig ekonomisk prognos, som även omfattar exempelvis arbetslöshet, presenteras i maj. Den ligger sedan till grund för de rekommendationer som EU-kommissionen i juni varje år utfärdar till medlemsländerna.