ECB-chefen Christine Lagarde. Arkivbild.

Bild: ECB

Hoppa till artikelns andra spalt.

ECB lovar eurostöd: Det finns ingen begränsning

Europeiska centralbanken pumpar upp sitt program för stödköp med 750 miljarder euro och lovar att göra allt den kan för att stödja ekonomin i euroländerna i coronavirusets framfart.

”Extraordinära tider fordrar extraordinära åtgärder. Det finns ingen begränsning på vårt åtagande gentemot euron. Vi är beslutna att använda våra verktyg full ut, inom vårt mandat”, twittrade Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde natten till torsdagen efter ett beslut om att ytterligare bidra för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronavirusets framfart.

Europeiska centralbanken, ECB, har lanserat ett nytt stödprogram med det för svenska öron positiva namnet PEPP (eng. Pandemic Emergency Purchase Programme) på 750 miljarder euro. Programmet ska användas för stödköp av stats- och företagsobligationer i euroländerna.

I förra veckan sjösatte Christine Lagarde ett coronapaket på 120 miljarder euro. Sammantaget med ECB:s redan existerade stödköpsprogram innebär detta en injektion på 114 miljarder euro – något mindre än en årlig EU-budget – varje månad till årets slut, enligt ekonomen Katharina Utermöhl.

Enligt Financial Times sker stödköpen, som uppgår till mer än en biljon euro på nio månader, med den högsta takten i ECB:s historia.

Välkomnas av Italiens premiärminister

Den italienske premiärministern Giuseppe Conte, som tidigare kritiserat EU-institutionerna för att göra för lite, välkomnar beskedet.

”Starkt, rungande, adekvat sett till allvaret i hälsonödläget som vi står inför och den ekonomiska chocken som följer. Bra gjort ECB”, twittrade Conte.

ESB:s ledning lovar samtidigt att vidta ytterligare åtgärder för att hindra en ny eurokris.

”ECB-rådet kommer att göra allt som krävs inom sitt mandat. ECB-rådet är fullt beredd att öka storleken på sina program för köp av tillgångar och anpassa deras sammansättning, så mycket som behövs och så länge som behövs. Det kommer att utforska alla alternativ och alla oförutsedda händelser för att stödja ekonomin genom hela denna chock”, heter det i ett uttalande från ECB.