Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Från vänster: Kroatiens premiärminister Andrej Plenković, EU-parlamentets talman David Sassoli, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis och Europeiska rådets ordförande Charles Michel på besök vid den grekisk-turkiska gränsen.

EU lovar hjälpa Grekland mot migranter

BRYSSEL 3 mars 2020 | Anklagas bryta mot internationell rätt

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tackar Grekland för att vara EU:s sköld mot migranter som de senaste dagarna försöker ta sig in från Turkiet. FN:s flyktingorgan anser dock att Grekland bryter mot både europeisk och internationell rätt när man vägrar ta emot asylansökningar.

Ledare för EU:s institutioner besöker i dag tisdag Grekland för att på plats följa utvecklingen efter att den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan meddelat att man låter migranter röra sig vidare till EU-länderna. Den grekiska regeringen har beslutat att stoppa de migranter som försöker ta sig in.

– De som försöker testa EU:s enighet kommer att bli besvikna. Vi kommer att hålla stånd och vår enighet kommer att segra. Jag tackar Grekland för att det är vår europeiska aspida [en typ av grekisk sköld], sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som tillsammans med EU-parlamentets talman David Sassoli, Europeiska rådets ordförande Charles Michel och det roterande ordförandeskapet Kroatiens premiärminister Andrej Plenković besökte den turkisk-grekiska gränsen.

Plenković tackade Grekland för att man nu, till skillnad från flyktingkrisen 2015, inte längre släpper igenom migranter till andra EU-länder.

– Inget annat fenomen har påverkat det politiska landskapet i EU och dess medlemsländer så mycket som den migrationskris som vi sett de senaste fyra-fem åren. Vi måste dra lärdom av det, stå samman och hålla stånd, sade den kroatiske premiärministern som tillade att man måste försöka nå en diplomatisk och politisk lösning med Turkiet.

Enligt den grekiske premiärministern Kyriakos Mitsotakis har landets gräns- och kustvakt under de senaste dagarna avvärjt mer än 24 000 försök att ta sig in olovligen. Man har vidtagit en rad åtgärder för att hindra migranter att ta sig över gränsen. Bland annat genom att införa tuffa straff – upp till fyra års fängelse eller 10 000 euro i böter – och stoppa alla asylansökningar under en månads tid.

Europaparlamentets talman David Sassoli vill dock att EU-länderna antar ett barnperspektiv på flyktingsituationen.

– Vi måste göra ett åtagande mot de tusentals ensamkommande minderåriga som har anlänt till Europas stränder. Vi behöver akut en strategi för att skydda dem och deras framtid. Europeiska regeringar måste visa mycket större generositet och solidaritet med barn i desperat behov, sade David Sassoli i ett uttalande efter gränsbesöket.

FN:s flyktingorgan UNHCR slår dock fast att varken EU-lag eller internationell lag ”föreskriver någon rättslig grund för ett tillfälligt upphävande av att ta emot asylansökningar”. 

En talesperson för EU-kommissionen ville tidigare på tisdagen inte uttala sig om huruvida åtgärden att vägra ta emot asylansökningar är laglig. Europeiska rådets ordförande Charles Michel sade att man måste agera proportionerligt och respektera migranternas värdighet, internationell rätt och mänskliga rättigheter.

– Vi litar på er och er regering eftersom vi vet […] att det är väldigt viktigt att som européer skydda våra gränser och samtidigt respektera internationell rätt och mänskliga rättigheter, sade Michel till den grekiske premiärministern.

Flyktingavtal från 2016 i farozonen

Efter flyktingkrisen på hösten 2015 enades EU-länderna med Turkiet om att landet skulle hindra migranter från att ta sig vidare i utbyte mot sammanlagt sex miljarder euro. Pengarna går till de närmare fyra miljoner migranter som i dag beräknas finnas i Turkiet.

Bojko Borisov, premiärminister i Bulgarien som liksom Grekland har en landsgräns med Turkiet, träffade på måndagskvällen Erdoğan.

– Vi vill inte längre ha EU:s pengar […] eftersom ingen har rätt att förnedra Turkiet, ska Erdoğan ha sagt, uppger Der Standard.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallade på måndagen det turkiska beslutet att låta migranterna gå ”in i en återvändsgränd” – alltså bli stoppade vid EU:s yttre gräns – för ”helt oacceptabelt”, enligt SZ.

EU-gränsvakter ska sättas in

Grekland har begärt hjälp från EU:s gränsvakt Frontex. Tillsammans med grekiska myndigheter håller Frontex på att ta fram en plan. Frontex kommer sedan be andra medlemsländer om gränsvakter som ska vara på plats inom fem dagar. Inom tio dagar ska materiel som fordon, båtar och flygplan komma. 

Enligt kommissionsordförande von der Leyen handlar det bland annat om ytterligare 100 gränsvakter, sju fartyg två helikoptrar och 700 miljoner euro i stöd till Grekland.

Turkiet har sagt att 100 000 migranter brutit upp för att ta sig till EU-länderna. Flyktingorganisationen IOM på plats menar dock att det rör sig om betydligt färre än så i nuläget.

I morgon onsdag träffas EU-ländernas migrationsministrar vid ett extrainsatt möte i Bryssel för att diskutera händelseutvecklingen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret