Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, Europeiska rådets ordförande Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-mötet med Erdoğan: "Ett steg i rätt riktning"

Tydliga meningsskiljaktigheter men ett steg i rätt riktning. Så beskriver EU-ledare mötet med den turkiske presidenten Erdoğan efter den senaste tidens flyktingturbulens vid den grekisk-turkiska gränsen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan träffade på måndagskvällen EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel för att diskutera den senaste händelseutvecklingen efter det turkiska beslutet att låta migranter ta sig vidare till Grekland.

von der Leyen kallade tvåtimmarssamtalet ”konstruktivt” och att det var en ”god utgångspunkt” för att hitta en lösning på krisen.

– Vi har tydliga meningsskiljaktigheter. Men vi har pratat uppriktigt och öppet med varandra om dessa, sade kommissionsordföranden på en presskonferens efter mötet.

Enligt rådsordförande Michel, som företräder EU-ländernas stats- och regeringschefer, handlade mötet delvis om att förtydliga EU:s och Turkiets olika positioner. Bland annat om hur EU-sidan ser på utbetalningen av de sex miljarder euro som man lovat ge till de runt fyra miljoner migranter som finns i Turkiet i utbyte mot att landet hindrar dem från att ta sig vidare till EU-länderna, något man kom överens om 2016.

På måndagen enades parterna att sätta upp en grupp bestående av EU:s utrikeschef Josep Borrell och hans turkiske motsvarighet. Den ska under de kommande dagarna se till att EU och Turkiet tolkar migrationsavtalet från 2016 på samma sätt.

– Detta möte var ett viktigt steg, jag tror att det är ett steg i rätt riktning, sade Charles Michel.

Den turkiske presidenten deltog inte på presskonferensen.