Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionärer Josep Borrell och Jutta Urpilainen.

EU söker fördjupat samarbete med Afrika

BRYSSEL 9 mars 2020

EU-kommissionen pekar ut fem områden för samarbete med länderna i Afrikanska unionen.

– Detta är ett av de viktigaste internationella partnerskapen som vi ska bygga, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell när han på måndagen tillsammans med kommissionären för internationella partnerskap, Jutta Urpilainen presenterade EU:s förslag på hur man ska skapa ett djupare samarbete med de afrikanska länderna. 

Syftet med strategin är att ta ett helhetsgrepp på EU:s politik i Afrika. Detta inte minst med tanke på att länder som Kina håller på att stärka sitt inflytande på den afrikanska kontinenten.

– Det finns många intressen i Afrika och det förklarar varför vi européer behöver vår egen strategi, sade Urpilainen som tillade att EU:s förra Afrika-strategi antogs 2007.

Kommissionen vill se samarbete på fem områden: klimat, digitalisering, tillväxt och jobb, fred och säkerhet samt migration.

Nu skickas förslaget till medlemsländerna och andra intressenter för att få åsikter om strategin. Förslaget ska ligga till grund för ett partnerskapsavtal som ska skrivas på EU-Afrika-toppmötet i oktober.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret