Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen (till vänster) under torsdagens EU-toppmöte på videolänk.

Ingen EU-enighet om coronapengar

BRYSSEL 27 mars 2020 | Förslag inom två veckor

EU-ländernas ledare kunde inte enas om hur man bäst ska hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin. Men de är överens om att det krävs ”en omfattande återhämtningsplan och investeringar utan motstycke”.

För tredje gången på bara några veckor höll EU-ländernas stats- och regeringschefer på torsdagskvällen ett toppmöte på videolänk för att diskutera coronapandemin. Mötet pågick i över fem timmar.

”Covid-19-pandemin utgör en aldrig tidigare skådad utmaning för Europa och hela världen”, heter det i ett gemensamt uttalande från EU-toppmötet.

Mycket av mötet ska ha ägnats åt vilka åtgärder EU-länderna – och i synnerhet euroländerna – ska vidta för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av pandemin. Kärnan i debatten är en konflikt som går tillbaka till åtminstone finans- och eurokrisen där länder som Frankrike, Italien och Spanien vill utfärda gemensamma obligationer med euron som säkerhet i syfte att kunna ta billigare lån än de kan göra i dag. Andra euroländer som Tyskland och Nederländerna säger dock blankt nej till det. 

– Vi hade i natt en mycket energisk politisk debatt. På många områden är vi eniga, på andra måste vi fortsätta dialogen för att kunna enas, sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel efter mötet.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel förespråkar istället att man ska använda sig av euroländernas krisfond ESM på 500 miljarder euro som sattes upp under finanskrisen.

Euroländernas finansministrar uppmanas att inom två veckor lägga fram konkreta förslag.

”Dessa förslag bör ta hänsyn till den exempellösa karaktären hos den chock som covid-19 innebär för alla våra länder, och vårt svar kommer vid behov att förstärkas genom ytterligare insatser”, heter det i stats- och regeringschefernas uttalande.

Söker exitstrategi

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen pekade efter mötet på vikten att ha en genomtänkt exitstrategi för att kunna kickstarta ekonomin igen.

– Vi måste samordna våra beslut när vi vid en given tidpunkt vill återgå till det normala, sade von der Leyen som tog tillfället i akt att uppmana medlemsländerna att inte använda coronakrisen som en ursäkt för att vara mindre ambitiösa när det gäller EU:s flerårsbudget.

EU-ledarna vill se en ”en omfattande återhämtningsplan och investeringar utan motstycke”.

De enades även om att införa ett mer ambitiöst och omfattande krishanteringssystem inom EU och uppmanade kommissionen att ta fram ett förslag om detta.

”Vi måste också fullt ut dra lärdom av den rådande krisen och börja reflektera över våra samhällens motståndskraft mot denna typ av händelser”, heter det.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret