Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš vill glömma EU:s klimatmål och kritiseras av Fredrick Federley (C).

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tjeckiens klimatutspel oroar svenska EU-politiker: “Oacceptabelt"

Mitt under coronakrisen ifrågasätter Tjeckien och Polen EU:s nya klimatpolitik. – Europa borde glömma den Gröna given och fokusera på coronaviruset istället, säger Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš som får stark kritik av svenska EU-politiker.

Annons

Klimatstrategin, den Gröna given, tillhör EU-kommissionens främsta prioriteringar. Senast 18 mars lade de fram en ekonomisk analys över hur mycket pengar EU skulle vinna på ambitiösare klimatpolitik till 2030. Där slog de fast att EU bör satsa på 55 procent mindre koldioxidutsläpp till samma år. 

Men efter coronavirusets framfart har kritiska röster höjts från Tjeckien och Polen.

– Europa borde glömma den Gröna given och fokusera på coronaviruset istället. Europa är det största epidemicentret i världen, sade Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš till tidningen Euractiv.

Centerpartiets Europaparlamentariker Fredrick Federley tillhör samma partigrupp som Babiš.

– Jag står verkligen inte bakom hans illa genomtänkta uttalande. Den Gröna given går inte på något sätt emot hanteringen av coronakrisen. Ska vi vara bättre förberedda för kriser så behöver våra samhällen vara hållbara och gröna, säger Federley.

Klimatpolitiken får samtidigt ökat motstånd i Polen, det enda EU-land som sedan tidigare vägrat förbinda sig till klimatneutralitet år 2050.

– Polen och andra länder bör ta hand om klimatet på egen hand och system för handel med utsläpp bör tas bort, åtminstone bör Polen uteslutas från systemet, sade polske vice-minister för statliga tillgångar Janusz Kowalski, till tidningen Reuters.  

Socialdemokraternas EU-parlamentariker Heléne Fritzon är mycket kritisk. 

– Jag är orolig för arbetet med klimatomställningen, flera vill skjuta upp klimatmålen för att bygga upp ekonomin och det accepterar inte jag. Den nya ekonomin måste bygga på klimatomställningen, säger hon.