Ylva Johansson säger att de grekiska öarna redan är mer eller mindre i karantän, ingen får komma in i lägren.

Ylva Johansson säger att de grekiska öarna redan är mer eller mindre i karantän, ingen får komma in i lägren.

Ylva Johansson fruktar coronautbrott i grekiska flyktingläger

EU-kommissionen och Grekland förbereder en krisstrategi inför ett eventuellt coronautbrott i flyktinglägren på de grekiska öarna. Karantän har redan påbörjats. 

– Flyktinglägren på de grekiska öarna är överfulla och de grekiska myndigheterna är överbelastade. Vi samarbetar med grekiska myndigheter för att lösa problemet, säger talesperson för EU-kommissionen Adalbert Jahnz.

Två åtgärder i EU:s krisstrategi är transportering av personer till fastlandet för att undvika folkmassor, och finansiering till sjukvården.

Kommissionen anordnar också transport för äldre, barn och ungdomar från riskutsatta områden i Grekland till andra medlemsländer. Över 1000 mottagningsplatser i EU har öppnats.

Migrationskommissionär Ylva Johansson säger i intervju med Politico att öarna redan är mer eller mindre i karantän, ingen får komma in i lägren. Fler åtgärder är på framfart. 

– Situationen var oacceptabel redan innan coronakrisen, och risken för att smittan ska spridas i lägren är stor. Därför har kommissionen bland annat dialoger med hjälporganisationer för att underlätta deras arbete, säger Johansson till Politico. 

I nuläget har inget coronafall bekräftats på de grekiska öarna.

Rättelse: två coronafall har på onsdagen bekräftats på öarna, ennligt tidningen The Guardian