"De riktar sig delvis till oss, för att vi ska ge upp tron på vår demokrat", säger Patrik Oksanen angående rysk och kinesisk desinformation om coronaviruset.

"De riktar sig delvis till oss, för att vi ska ge upp tron på vår demokrat", säger Patrik Oksanen angående rysk och kinesisk desinformation om coronaviruset.

Ryssland och Kina kritiseras för desinformation om corona

USA sprider coronaviruset och EU mörklägger siffror – påstås i uppgifter som cirkulerar i sociala medier. Experter pekar ut de politiska intressena bakom. 

– Genom att porträttera att västvärldens kollaps snart står inför oss [...] marknadsför auktoritära stater sig själva som bättre fungerande. Berättelsen är gammal och har pågått sedan innan EU bildades, säger Per Enerud från EU:s utrikestjänst.

Per Enerud bevakar ryska desinformationskampanjer riktade mot EU. Under en paneldiskussion som anordnades av EU-kommissionen i Stockholm under fredagen, listade han några huvudområden för falska nyheter. 

Den första området handlar om att människan ligger bakom viruset. Kinesiska myndigheter påstod bland annat i början av coronautbrottet att USA hade planterat viruset. 

Patrik Oksanen, från den borgerliga tankesmedjan Frivärld, konstaterar att Ryssland och Kina har spridit varandras konspirationsidéer. 

– Den här typen av berättelse riktar sig delvis till oss, för att vi ska ge upp tron på vår demokrati. Delvis inåt för att befolkningen ska tycka att det är skönt med en stark ledare som Putin eller det kinesiska kommunistpartiet, sade Oksanen. 

Att EU och Sverige mörklägger coronastatistik eller blåser upp situationen är en annan kategori av desinformation.

Patrik Oksanen menar att det är viktigt att granska vad de auktoritära aktörerna har för intressen.

– Det handlar om deras position i världen, i Rysslands fall handlar det om att göra EU och NATO svagare. I Kinas fall handlar det om att bli den dominerande makten, sade han.