Bilden är tagen under ett annat hackaton som arrangerades av EU-kommissionen. 200 svenskar deltog i EU:s tävling i syfte att tillsammans lösa coronakrisens problem.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svensk hackare löste coronaproblem - vann EU-tävling

Över tjugotusen personer sökte lösningar till coronakrisens problem under helgens hackaton #EUvsVirus, en digital tävling som anordnades av EU-kommissionen. En svensk finns bland vinnarna.

EU-kommissionen arrangerade under helgen en tävling som följer den globala rörelsen ”Hack the Crisis”, en trend där experter och andra frivilliga samlas för att ta fram lösningar på problem som följer coronakrisen. Liknande event har anordnats internationellt och nationellt, bland annat i Sverige. 

Över tjugotusen personer, varav 200 svenskar, deltog i EU:s teknologiska kraftsamling.

Utmaningar som utlystes var bland annat att hjälpa små och medelstora företag att flytta till nätet, och ta fram snabba och billiga virustest.

Bland vinnarna står svensken Henrik Hjalmarsson, från Gotland, bakom bästa lösningen för ämnet “social och politisk sammanhållning”. Totalt kom över 2000 bidrag in till tävlingen.

Idén som Henrik Hjalmarssons grupp tagit fram handlar om att täcka informationsgapet mellan utbud, efterfrågan, och finansiering av medicinska produkter. Detta ska göras via en hemsida som samlar aktörerna.