Annons

Stödet för den tyska förbundskanslern Angela Merkels och nederländske premiärministern Mark Ruttes partier har ökat tydligt under coronakrisen. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Undersökning: Något ökat opinionsstöd för EU-ledares partier

Stödet för premiärministrarnas partier i EU-länderna har ökat något under coronakrisen. Men övriga koalitionspartier har inte sett en liknande ökning av opinionsstödet. Det visar en sammanställning som Europaportalen har gjort.

Stödet för flera internationella ledare har ökat under coronakrisen, enligt en sammanställning som den brittiske statsvetarprofessorn Will Jennings gjort. Där syns en tydlig trend för ökat stöd för bland annat Storbritanniens Boris Johnson, Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron.

Fenomenet kallas ”samlas-runt-flaggan” (eng. ”rally-round-the-flag”) där teorin är att invånarnas stöd för landets ledare ökar vid internationella händelser som är ”specifika, dramatiska och skarpt fokuserade” såsom coronakrisen.

Europaportalen har, med hjälp av Politicos opinionssammanställningar, undersökt om ett liknande fenomen kan ses i stödet för de partier som sitter i regeringar i EU-länderna. Resultatet, från de länder där det finns underlag, är en liten ökning för stödet sedan coronakrisens början för de regeringspartier dit premiärministern hör.

Annons

I genomsnitt har opinionsstödet ökat med cirka tre procent jämfört med innan coronakrisen. I några fall kan förändringen antas ligga inom felmarginalen men två länder finns en tydlig trend mot ökat stöd: Nederländerna och Tyskland. I tre andra EU-länder är ökningen i stödet runt fem procentenheter: Danmark, Irland och Polen.

Bara i ett land, Rumänien, har stödet för premiärministerns parti minskat.

Politicos uppgift om Sverige går fram till 1 april. Svenska Dagbladet lät Sifo göra en undersökning 30 mars till 8 april. Den visade på en kraftig ökning med 6,8 procentenheter för statsminister Stefan Löfvens Socialdemokrater medan Miljöpartiet står still.

Knapp förändring för koalitionspartier

För de partier som sitter i regeringsställning men inte har premiärministerposten, exempelvis Miljöpartiet, har nästintill ingen coronaeffekt alls kunnat uppmätas i de länder som ingår i Politicos sammanställning. I princip alla förändringar kan antas ligga inom felmarginalen.