Annons

Tyskland och Rumänien har öppnat lokaler för det gemensamma EU-lagret av medicinsk utrustning, finansierat av EU:s budget.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Så har EU-länder stöttat varandra i coronakrisen

Ministerrådet listar nio EU-länder som har hjälpt ett annat EU-land under coronakrisen. Sverige står inte på listan. 

Trots att det huvudsakliga ansvaret för hälso- och sjukvården ligger på nationell nivå har flera insatser gjorts över EU:s inre gränser. Bland annat har läkarteam skickats från Polen och Rumänien till Italien, och intensivvårdsavdelningar har öppnats i Tyskland och Österrike för EU-medborgare från andra länder.

Mycket stöd har gått till Italien, visar ministerrådets sammanställning. Frankrike har skickat en miljon masker till landet och Polen har skickat 20 000 liter desinfektionsmedel.

I mitten av april hade även en halv miljon medborgare transporterats hem via EU-samordnade flygningar, enligt ministerrådet. På sin hemsida listar de exempel på stöd som EU-länderna har gett varandra.

Sverige står med på listan som motagare av medicinsk utrustning. Från och med den 7 maj började EU-kommissionen leverera 1,5 miljoner skyddsmasker till behövande medlemsländer, däribland Sverige. Utrustningen kommer från gemensamma EU-lager som ligger i Rumänien och Tyskland. 

Leveranser av medicinsk utrustning

 • Österrike har skickat en och en halv miljon skyddsmasker till Italien

 • Danmark har skickat respiratorer och fältsjukhusutrustning till Italien

 • Tjeckien har skickat 20 000 skyddsdräkter till Italien och Spanien

 • Frankrike har skickat 1 miljon masker, 20 000 skyddsdräkter och 2 400 särskilda medicinska plagg till Italien

 • Frankrike har även exporterat 2,2 miljoner masker tillverkade i Frankrike till andra medlemsländer

 • Tyskland har skickat fem ton utrustning (respiratorer, masker och skyddsdräkter) till Italien

 • Polen har skickat 20 000 liter desinfektionsmedel till Italien

 • I Grekland är 500 mobila vårdenheter som medfinansierats av EU snart operativa, och kan då användas för coronatest hemma hos patienter

Källa: ministerrådet

Vårdpersonal som har verkat i andra EU-länder

 • Tyskland, Polen och Rumänien har skickat läkarteam för att hjälpa till att behandla patienter i både norra och södra Italien.

 • Österrike, Belgien, Tyskland och Luxemburg har öppnat sina intensivvårdsavdelningar för patienter i kritiskt tillstånd från Nederländerna, Frankrike och Italien.

 • Luxemburg och Tyskland skickar ambulansflyg, piloter och specialiserad personal för att hjälpa Italien, Frankrike och Nederländerna att rädda liv.

Källa: ministerrådet

Efter att artikeln publicerades kom Utrikesdepartementet med uppgifter om hur Sverige har gjort för att bidra till solidaritet mellan EU-länderna.

Region Norrbotten har erbjudit Finland intensivvårdsplatser, enligt utrikeshandelsminister Anna Hallbergs pressekretarare Vidar Lindgren. 

De påpekar också att Sverige inte har satt upp några handelshinder.