Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
På bild är en badande fågel vid Hallandskusten. Sverige anklagas för att inte skydda den biologiska mångfalden enligt fågeldirektivet.

Sverige varnas för flera miljöbrott

BRYSSEL 14 maj 2020

Sverige varnas av EU-kommissionen för att inte skydda fågelarter i tillräcklig utsträckning. Även bristfällig hantering av avloppsvatten pekas ut.

Sverige kritiseras av EU-kommissionen för att inte bevara naturliga miljöområden och skyddade arter enligt en EU-lag från 1992. Det svenska skyddet bedöms som otillräckligt, både vad gäller miljöer enligt livsmiljödirektivet, och fåglar enligt fågeldirektivet. 

Medlemsländerna har enats om att utse särskilda områden som ska skyddas för att bevara den biologiska mångfalden. Varje land utser vilka platser som ska ingå i nätverket utifrån uppsatta mål. 

Sverige har ännu inte utsett vissa skyddsområden, bland annat marina områden, menar kommissionen

En varning får Sverige också för sin bristfälliga hantering av avloppsvatten. EU-lag kräver att länderna rensar sitt avloppsvatten innan det släpps ut i miljön. Men EU-kommissionen bedömer att Sverige inte har införlivat ett antal EU-regler på rätt sätt i den nationella lagen, inklusive hur mätningen av avloppsvattnets renhet ska genomföras.

Nu har Sverige fyra månader på sig att svara på EU-kommissionens kritik. Om Sverige inte uppfyller EU-reglerna på ett riktigt sätt kan landet dras inför EU-domstolen.  

Nathalie Majdek Mathisen
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret