Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU klarar inte trafikmål

BRYSSEL 12 juni 2020

Målet att halvera antalet omkomna i trafikolyckor i EU-länderna kommer inte att nås. Samtidigt registerar Sverige ett av de lägsta dödstalen i trafiken någonsin.

2010 enades EU-länderna om att halvera antalet dödsoffer på vägarna till år 2020. Det är ett mål som inte kommer att nås meddelar EU-kommissionen. Inte heller den minskade trafiken till följd av coronaviruset kommer kunna bidra till en halvering. 

”EU:s mål på ett halverat antal dödsoffer i trafiken mellan 2010 och 2020 kommer inte att uppfyllas. Även om det sannolikt kommer att vara avsevärt färre dödsoffer i trafiken under 2020 som följd av de åtgärder som vidtagits för att bekämpa coronaviruset kommer detta ändå inte att vara tillräckligt för att uppnå målet”, heter det i ett uttalande från kommissionen på torsdagen.

Under 2019 hade antalet trafikdöda minskat med 23 procent jämfört med referensåret 2010 – långt från målet om en minskning på 50 procent, visar preliminära siffror. Inget av de enskilda länderna klarade målet 2019. Närmast låg Grekland som minskat antalet trafikdöda med 45 procent. Motsvarande minskning i Sverige är 17 procent. 

I alla EU-länder förutom två – Malta och Nederländerna – är det nu färre personer som omkommer i trafiken än tidigare.

Sverige i topp

Minst antal omkomna i trafiken under fjolåret registrerade Sverige med 22 omkomna per en miljon invånare. 

Nya trafikmål

Trots missat mål har EU-länder satt upp nya mål för döda i trafiken. Fram till år 2030 ska antalet omkomna halveras jämfört med 2021 och till 2050 eftersträvar man efter svensk förebild; en nollvision.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret