Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Andra kammaren, eller underhuset, i det nederländska parlamentet. Arkivbild.

Nederländsk majoritet säger nej till EU-avtal

BRYSSEL 4 juni 2020

Det nederländska underhuset underkänner EU:s handelsavtal med Sydamerika. Även det kanadensiska handelsavtalet, Ceta, hänger löst.

En majoritet i det nederländska parlamentets underhus röstade i tisdags mot att ratificera EU:s frihandelsavtal med fyra sydamerikanska länder, kallat Mercosur, rapporterar public service NOS. Djurrättspartiet hade lagt en motion om att dra tillbaka det nederländska stödet för avtalet. Motiveringen var att det bland annat skulle sänka standarden inom jordbrukssektor, skapa orättvis konkurrens för europeiska lantbrukare och att det inte innehåller tillräckligt starka skrivelser om att de sydamerikanska länderna måste skydda skogarna i Amazonas.

Motionen stöddes av en majoritet av oppositionspartierna och det värdekonservativa regeringspartiet ChristenUnie. 

”[Motionen] begär att regeringen ska låta informera EU-kommissionen att Nederländerna drar tillbaka sitt stöd för Mercosur-avtalet”, heter det.

EU-kommissionen ville på torsdagen inte direkt kommentera den nederländska omröstningen men försvarade avtalet.

– Kommissionen känner till diskussionerna [i medlemsländerna]. Samtidigt som vi anser att avtalet har vad som krävs för att främja värderingar som hållbar utveckling, komma europeiska lantbrukare, producenter och konsumenter till gagn lyssnar vi noga på de olika åsikterna, sade en talesperson för kommissionen.

I höstas röstade det österrikiska parlamentets EU-utskott mot att godkänna Mercosuravtalet i dess nuvarande form. Det vallonska regionalparlamentet i Belgien har också meddelat att man säger nej till avtalet. Frankrikes president Emmanuel Macron har också uttalat sig kritisk till avtalet efter skogsbränderna i Brasilien

Mercosuravtalet med Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay blev klart i fjol och har därefter skickat ut till medlemsländerna som måste ratificera det. Avtalet skulle bland annat innebär att de flesta tullar och andra handelshinder som i dag finns mellan de två blocken skulle försvinna.

Alla EU-länder och EU-parlamentet måste godkänna avtalet för att det ska kunna träda i kraft.

EU:s Kanadaavtal också i farozonen

Med minimal marginal – 72 av 141 ledamöter – röstade underhuset i det nederländska parlamentet för EU:s handelsavtal med Kanada, kallat Ceta, i februari. I överhuset finns det dock i dagsläget ingen majoritet för att stödja Ceta-avtalet efter att socialdemokratiska PvdA dragit tillbaka sitt stöd.

Sveriges riksdag godkände Ceta 2018. För att EU ska anta mer omfattande handelsavtal som Ceta och Mercosur måste alla medlemssländers parlament ge sitt godkännande.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret