Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
EU-Ukrianaavtal har fördubblat handeln
Frihandelsavtalet DCFTA, som trädde i kraft 2016, har inneburit en fördubbling av handeln mellan EU och Ukraina, enligt en ny analys från Kommerskollegium.
– Analysen visar att frihandelsavtalet har mer än fördubblat handeln mellan EU och Ukraina. Jämfört med studier av effekter av andra frihandelsavtal är det en mycket stark effekt, sade Per Altenberg, handelsstrateg på Kommerskollegium, i ett uttalande.
Andorra och San Marino på väg att få avtal med EU
Maroš Šefčovič, EU-kommissionens vice ordförande, meddelade på tisdagen att förhandlingarna mellan EU samt Andorra och San Marino lett fram till ett preliminärt avtal, som ger ministaterna tillgång till EU:s inre marknad och samarbeten inom andra områden. Avtalet beskrivs vara i nivå med det som exempelvis Norge har med EU. Kommissionen ska nu att lämna över avtalet för godkännande i rådet och EU-parlamentet, enligt EU-kommissionen.
EU-avtal med Chile ett steg närmre
EU-länderna antog på måndagen beslut om att uppdatera två avtal med Chile. Avtalen rör dels handel, dels samarbete. Besluten öppnar för att avtalen skrivs under vilket väntas ske i mitten av december. EU-parlamentet måste därefter ge sitt godkännande.
EU:s handelsavtal med Nya Zeeland får tummen upp
EU-parlamentet röstade på onsdagen för att godkänna det färdigförhandlade frihandelsavtalet med Nya Zeeland med siffrorna 524 för, 85 mot och 21 som avstod. Alla närvarande svenska EU-parlamentariker röstade för förutom Vänsterpartiets Malin Björk som lade ned sin röst. Medlemsländerna väntas se sitt formella godkännande på måndag i nästa vecka. När det ratificerats av Nya Zeeland kan det träda i kraft, något som väntas ske i mitten av nästa år.
Otåligt Paraguay hotar stoppa handelsavtal med EU
EU och Mercosur-länderna Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay nådde 2019 en politisk överenskommelse om ett handelsavtal. Avtalet har dock inte godkänts av EU och nu hotar den paraguayanske presidenten Santiago Pena att stoppa förhandlingarna om parterna inte når en uppgörelse innan den 6 december, rapporterar Reuters.
Paraguays tillträdande president kallar EU:s miljökrav i handelsförhandlingar "oacceptabla”
Sydamerikas handelsblock Mercosur och Europeiska unionen bör lägga samtalen om ett frihandelsavtal på hyllan. Detta eftersom nuvarande miljökrav från EU "oacceptabla", säger Paraguays valde president Santiago Pena till Reuters. Pena, som tillträder nästa vecka, säger att EU:s förslag skulle hindra den stora sojaexportören Paraguays ekonomiska utveckling. Paraguay är ett av de fyra medlemsländerna i Mercosur tillsammans med Brasilien, Argentina och Uruguay.
EU sluter tre avtal med Nya Zeeland
Efter fyra års förhandlingar har EU skrivit under ett nytt frihandelsavtal med Nya Zeeland. Två andra samarbetsavtal med landet har också blivit klara.
Nytt frihandelsavtal med Nya Zeeland
På tisdagen undertecknar EU och Nya Zeeland ett nytt frihandelsavtal. Det meddelar regeringskansliet i ett pressmeddelande. Klartecken kommer även ges till att inleda förhandlingar om avtal om regler för digital handel med Singapore och Sydkorea som bland annat syftar till ökad förutsebarhet och säkerhet för företag och konsumenter vid gränsöverskridande transaktioner, och till att motverka digitala handelsbarriärer. Även med Japan kommer man att anta gemensamma principer för digital handel. "Avtalet kommer att medföra betydande ekonomiska möjligheter och innehåller de mest ambitiösa hållbarhetsåtaganden EU någonsin inkluderat i ett handelsavtal. Det har varit en prioritering för det svenska ordförandeskapet i EU", säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.
Handelsförhandlingar mellan EU och Kenya klara
EU-kommissionen meddelade på måndagen att de politiska förhandlingarna om ett ekonomiskt partnerskapsavtal med Kenya avslutats. Avtalet ska öppna för ökad handel mellan EU-länderna och Kenya.
”Detta är ett välavvägt avtal som tar hänsyn till Kenyas utvecklingsbehov genom att ge landet en längre period för att gradvis öppna sin marknad, skydda jordbruket och skydda landets framväxande industri”, heter det i ett pressmeddelande från kommissionen.
Det färdigförhandlade avtalet ska nu granskas juridiskt och översättas till alla EU-språk innan det kan godkännas av medlemsländerna och EU-parlamentet.
EU sluter frihandelsavtal med Nya Zeeland
I går onsdag meddelade EU-kommissionen och Nya Zeeland att man slutfört förhandlingarna om ett frihandelsavtal. Det är det första frihandelsavtalet som EU slutit på tre år och innebär bland annat slopade tullar på alla varor från EU och tillgång till flera sektorer på Nya Zeelands tjänstemarknad. Tullar försvinner samtidigt för 97 procent av all nyzeeländsk export till EU. Kommissionen räknar med att handeln mellan EU och Nya Zeeland med avtalet kan öka handeln med 30 procent. Avtalet ska nu översättas och nagelfaras av jurister innan det formellt kan godkännas av EU-länderna, EU-parlamentet och Nya Zeeland.