Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Magnus Ehrenberg.

Debatt: Debatt: Svensk handel riskeras av dansk statsstödsiver

Magnus Ehrenberg 1 juli 2020

Möjligheten för svensk export att gå med tåg direkt till Tyskland riskerar en gång för alla att försvinna om Danmark får rätt mot EU-kommissionen. Det skriver Magnus Ehrenberg på kommunikationsbyrån Ehrenberg Sørensen Kommunikation.

Danmark försöker just nu få tillstånd från Europeiska kommissionen att med statsstöd konkurrera ut privata färjerederier som är viktiga för svensk import och export.

Kommissionen klargjorde nyligen att Danmark inte har rätt att obegränsat använda sig av statsstöd för att hålla nere avgifterna på den kommande Fehmarn Bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland och att därigenom konkurrera ut privata färjerederier. De har dock fortfarande rätt att använda sig av statsstöd för att finansiera bygget.

Beskedet är välkommet för alla oss som tror på lika konkurrens och en fri marknad. Det är också ett välkommet besked för de svenska färjerederierna som i dag trafikerar mellan Sverige och Tyskland. Om Danmark istället ges obegränsade möjligheter att använda sig av statsstöd för att hålla nere avgifterna på den kommande fasta förbindelsen, kommer privata färjerederier som inte erhåller något statsstöd inte ha möjlighet att konkurrera. EU:s statsstödsregler finns till just för att skydda privata företag från osund konkurrens.

Det står redan klart att svenska färjerederier kommer att drabbas om den fasta Fehmarn Bält-förbindelsen blir verklighet. Beräkningar visar att färjelinjen Göteborg-Kiel kan tappa 70 procent av trafiken och färjelinjen Trelleborg-Rostock 30 procent av trafiken.

Om den svenska exporten i större utsträckning ska flyttas över till tåg, är färjetrafiken till Tyskland helt avgörande. Det är den absolut kortaste vägen och är inte beroende av Öresundsbron som snart når maxkapacitet. Samtidigt har vi i dag få möjligheter kvar att transportera tågtrafik på färja. Det är en dyr metod som i dag helt och hållet bärs upp av ett privat färjerederi, trots minst sagt ogynnsamma konkurrensförhållanden.

Om Danmark får rätt mot kommissionen att obegränsat använda sig av statsstöd i samband med den fasta Fehmarn Bält-förbindelsen, så kommer möjligheten för svensk export att gå med tåg direkt till Tyskland en gång för alla att försvinna.

Många ställer sig säkert frågan om det inte är bättre att istället leda godstrafiken med tåg via Öresundsbron och vidare söderut, inte minst om den fasta Fehmarn Bält-förbindelsen blir verklighet. Det finns två problem med detta tankesätt.

För det första kommer Öresundsbron alltså inom en snar framtid att nå maxkapacitet. Den kommer behöva avlastas med nya förbindelser. Nya fasta förbindelser mellan Sverige och Danmark ligger dock långt fram i tiden. Till dess är färjor det enda alternativet.

För det andra är det riskabelt att lita på att vi kan ta vår export via Danmark. Det kan tyckas överdrivet, men den här våren har visat att samarbetet kring den gemensamma gränsen inte fungerar. Vi vet inte hur nästa kris ser ut och vilka åtgärder den för med sig. Om Danmark tillåts konkurrera ut de svenska rederierna med statsstöd, står Sverige med endast en väg till kontinenten för gods på järnväg. Det gör Sverige oerhört sårbart. Om Danmark stänger gränsen eller om något händer med Öresundsbron, har vi därmed ingen möjlighet att ta vårt gods söderut på järnväg, och begränsade möjligheter att göra det med lastbil.

Att begränsa möjligheten att använda statsstöd för att hålla en låg avgift på den fasta Fehmarn Bält-förbindelsen handlar om att säkerställa konkurrens på lika villkor. Kommissionen gör klokt i att förhindra Danmark och andra länder att med statsstöd konkurrera ut privata företag. EU:s statsstödsregler måste efterlevas även i detta fall. Sverige borde ge kommissionen sitt fulla stöd i sitt beslut och stå upp för fri konkurrens och för de svenska färjerederierna som är viktiga för vår import och export.

 

Magnus Ehrenberg

Magnus Ehrenberg är grundare och ägare av kommunikationsbyrån Ehrenberg Sørensen Kommunikation med kontor och verksamhet i Sverige, Danmark och Tyskland. Magnus har mer än 30 års erfarenhet av transport- och sjöfartsfrågor.

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret