Annons

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och den tyska förbundskanslern Angela Merkel på videolänk.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel: Vi måste enas om EU-budget och coronafond i sommar

Världen ser på medan EU-länderna ska enas om sitt svar på coronakrisen, menar den tyska förbundskanslern Angela Merkel som inte kan se något alternativ till en uppgörelse innan hösten. Frågor som strypta EU-pengar till länder som underminerar rättsstaten kan få ge vika.

Tyskland har tagit över rodret i EU:s ministerråd samtidigt som tiden blir allt snävare för medlemsländerna att enas om en ny flerårsbudget och en ny coronafond. Den tyska förbundskanslern Angela Merkel trycker på för att så ska bli fallet innan hösten.

– Det måste i vilket fall komma en uppgörelse till stånd under sommaren, någon annan variant kan jag inte alls föreställa mig, sade Merkel under en presskonferens tillsammans med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på torsdagen i samband med att Tyskland tar över det roterande ordförandeskapet.

Enligt Merkel befinner sig EU i sitt svåraste läge hittills med coronavirus och dess negativa ekonomiska konsekvenser.

– Inte bara invånarna i medlemsländerna tittar på oss, utan även hela världen håller ett öga på vad EU åstadkommer, sade Merkel.

Närmaste månaderna avgörande för EU

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen instämde att tiden är knapp.

– Varje förlorad dag ser vi folk förlora sina jobb, företag gå omkull, våra ekonomier försvagas. [För att nå enighet] krävs att medlemsländerna och andra aktörer ser bortom smala intressen och fokuserar på fördelarna för vårt EU, sade von der Leyen.

Hon menade att det finns enighet bland alla EU-länder om själva konstruktionen på coronafonden på 750 miljarder euro där kommissionen lånar upp pengar på den globala finansmarknaden. Dock återstår stora meningsskiljaktigheter när det gäller hur stor del av dessa som ska utgöras av direkta bidrag respektive lån och vilka länder som ska få pengarna.

– De kommande sex månaderna kommer, i hög grad, att avgöra EU:s framtid, sade von der Leyen.

Merkel: Villkorade EU-stöd kan få ge vika

En för Sverige och en rad andra västliga och nordliga EU-länder viktig del av flerårsbudgeten är förslaget om möjligheten att kunna stoppa utbetalningar av EU-stöd till länder som inte lever upp till rättsstatens principer. I den förra förhandlingsomgången, innan coronakrisen, vattnades idén om sådana villkorade stöd ut av medlemsländerna. För EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är förslaget en ”essentiell del” av flerårsbudgeten. Angela Merkel verkade inte lika säker.

– För att man överhuvudtaget ens ska kunna villkora pengar med rättsstatlighet behöver man först pengarna. Därför är nu naturligtvis den första uppgiften att vi den 17-18 juli ser till att vi den 1 januari 2021 [då den nya flerårsbudgeten ska träda i kraft] inte står vid ruinens brant och varken har jordbrukspolitik eller kan göra så mycket annat, sade Merkel.

Förberedelser inför EU-toppmöte

I nästa vecka åker Angela Merkel till Bryssel för att tillsammans med Ursula von der Leyen, Europeiska rådets ordförande Charles Michel och EU-parlamentets talman David Sassoli fördjupa förhandlingarna om flerårsbudgeten och coronafonden inför det planerade EU-toppmötet den 17-18 juli. I nästa vecka väntas även Charles Michel presentera sitt kompromissförslag. Toppmötet blir det första sedan februari där EU-ländernas stats- och regeringschefer träffas i fysiskt.