Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja under ett valtal i Vitebsk. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Belarusisk oppositionsledare: Majoriteten är med oss

Att den belarusiske diktatorn Alexandr Lukasjenko ska ha fått över 80 procent av rösterna avvisas av främsta motståndaren Svetlana Tichanovskaja. Valresultatet har lett till omfattande demonstrationer runt om i Belarus.

Oberoende belarusiska valobservatörer pekar på omfattande valfusk i söndagens presidentval och att den främste utmanaren Svetlana Tsichanouskaja ska ha fått en majoritet av rösterna.

– Jag tror mina ögon och jag ser att majoriteten är med oss, sade Tichanovskaja till BBC efter valet på söndagskvällen.

Enligt den belarusiska valkommissionen fick den sittande president och diktatorn Alexandr Lukasjenko drygt 80 procent av rösterna i söndagens val, rapporterar Reuters

Oppositionsledarens talesperson Anna Krasulina säger till tyska nyhetsbyrån DPA att ”ett sådant valresultat inte kan erkännas” och att 80 procents stöd för Lukasjenko ligger ”långt från verkligheten”.

Resultatet har lett till omfattande protester mellan demonstranter och polis under natten till måndagen. Minst en person ska ha dött. I huvudstaden Minsk demonstrerade upp till 100 000 personer, skriver Süddeutsche Zeitung. Polis ska enligt Yle redan på förhand ha forslats in i större städer eftersom man väntade sig protester.

Lukasjenko, som styrt landet sedan 1994, tillbakavisar att han ska ha orkestrerat repressalier med ”fake new och långsökta anklagelser, uppger Reuters.

Det kommer rapporter om att internetstörningar, och att oberoende valobservatörer hindrats att utföra sitt jobb eller till och med gripits. Den europeiska samarbetsorganisationen OSSE:s valövervakare fick en så sen inbjudan till landet att det inte kunde utföra sitt uppdrag och fick tacka nej.

Annons

Inför valet ska över 1 300 personer ha gripits, bland dem oberoende valobservatörer och medarbetare till Svetlana Tichanovskaja, enligt människorättsorganisationer.

EU-kritik

EU:s utrikeschef Josep Borrell och grannskapskommissionär Olivér Várhelyi är i ett uttalande på måndagen kritiska till våldet mot de belarusiska demonstranterna och uppmanar landets valmyndighet att publicera ett "resultat som återspeglar det belarusiska folkets val".

– Valnatten störders med med oproportionerligt och oacceptabelt statligt våld mot fredliga demonstranter. Vi fördömer våldet och kräver ett omedelbart frisläppande av alla som greps, heter det i uttalandet.

De två kommissionärerna följer utvecklingen i Belarus på nära håll i syfte att utforma ett EU-gemensamt ställningstaganden.

Sanktioner mot Belarus

EU har sedan 2004 en rad sanktioner mot diktaturen Belarus, bland annat ett exportförbud för vapen och inreseförbud för personer som misstänks vara inblandade i försvinnanden av oppositionspolitiker. 2016 tog ett antal sanktioner mot 170 belarusier bort. 

Frågan om att stärka EU-sanktionerna mot Belarus kan åter bli aktuell för diskussion för medlemsländernas utrikesministrar. En sådan åtgärd kräver dock enhällighet vilket kan bli svårt sedan Ungerns premiärminister Viktor Orbán i den belarusiska huvudstaden Minsk på en gemensam presskonferens med Alexandr Lukasjenko i juni krävde att EU-sanktionerna skulle hävas.