Annons

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Orbán i Vitryssland: EU måste lyfta sanktionerna

Ungerns premiärminister Viktor Orbán krävde på fredagen att EU upphäver sina sanktioner mot Vitryssland. Landets diktator Aleksandr Lukasjenko tackade Orbán och sade att Ungern är det land som “förstår oss bäst av alla”.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán träffade Vitrysslands diktator Aleksandr Lukasjenko i huvudstaden Minsk på fredagen. På en gemensam presskonferens krävde Orbán att EU:s sanktioner mot Vitryssland ska hävas och att det låg i EU:s intresse att ha ett ekonomiskt samarbete med den Rysslandsledda Euroasiska ekonomiska unionen, EaEU.   

Aleksandr Lukasjenko refererade till Ungern som Vitrysslands närmaste parter i EU och som det landet som “förstår oss bäst av alla”, rapporterade Daily News Hungary. Enligt Vitrysslands officiella hemsida tackade Lukasjnko Viktor Orbán personligen för hans insatser för att normalisera relationen mellan Vitryssland och EU. I en lång officiell ungersk beskrivning av mötet och Ungerns relation till Vitryssland nämns inget om den svåra politiska situation för mänskliga fri- och rättigheter som alltjämt råder i Vitryssland.

Annons

I slutet av maj greps den vitryske oppositionspolitikern socialdemokraten Mikola Statkevitj och fördes bort, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Vitryssland ligger på botten i The Economist demokratiindex för Europa tillsammans med Ryssland och Azerbajdzjan. Enligt pressfrihetsindex befinner sig pressfriheten i Vitryssland i “svår situation”. 

På svenska regeringens hemsida om Vitryssland/Belarus framgår att merparten av EU:s sanktioner avskaffades 2016. Kvarvarande sanktioner rör åtgärder mot fyra vitryska individer med kopplingar till politiska försvinnanden, ett vapenembargo och ett embargo gällande utrustning som kan användas för internt förtryck.